Luboš Palata: Važme si premiérů slavících 17. listopad 1989. I když to jsou Babiš a Pellegrini

12. listopad 2019

Český premiér Andrej Babiš a předseda slovenské vlády Peter Pellegrini se na společném zasedání vlád obou zemí ve Valticích dohodli na tom, že společně oslaví 30. výročí 17. listopadu 1989.

Je to velmi důležité gesto, jehož význam by nemělo zmenšovat ani to, že jak pro část Čechů Andrej Babiš, tak pro část Slováků Peter Pellegrini představují politiky, které si nespojují se 17. listopadem 1989 a vítězstvím demokracie nad komunistickou totalitou a starými pořádky. V případě Andreje Babiše dokonce právě naopak.

Čtěte také

Je ale důležité, že Češi a Slováci oslavují 17. listopad společně a dodejme, že tomu tak dlouho nebylo. Slováci slaví 17. listopad jako státní svátek až od roku 2001, kdy se podařilo toto datum mezi státní svátky prosadit středopravicové části tehdejší slovenské vládní demokratické koalice pod vedením premiéra Mikuláše Dzurindy.

Návrh tehdy narazil na zuřivý odpor poslanců v té době už opozičního Hnutí za demokratické Slovensko expremiéra Vladimíra Mečiara. Zkomplikovat přijetí zákona o novém státním svátku se pokusila i koaliční postkomunistická Strana demokratické levice.

Symbol. Ale zásadní

Ministryně financí za tuto stranu Brigita Schmögnerová tvrdila, že Slovensko už má příliš mnoho státních svátků a že tímto dalším svátkem přijde státní pokladna o miliardy tehdy ještě slovenských korun.

Čtěte také

Tuto nesamozřejmost česko-slovenského slavení 17. listopadu je dobré si připomenout i proto, že je to vedle svátku příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje vlastně jediný společný státní svátek, který nám z rozděleného státu zbyl. Protože 28. říjen, den vzniku Československa, Slovensko jako trvalý státní svátek loni zavést odmítlo.

To, že si Slovensko spolu s námi připomíná už téměř 20 let právě 17. listopad 1989, je ale důležitější, než to, jestli společně státním svátkem slavíme vznik Československa. Protože zatímco tradice demokratické první republiky byla přerušena druhou republikou, slovenským státem, republikou třetí a následnou komunistickou diktaturou, na odkaz 17. listopadu 1989, den boje za svobodu a demokracii, naše oba státy dodnes přímo navazují.

Luboš Palata

A při pohledu na situaci v dnešním Polsku a Maďarsku je třeba zdůraznit, že ani to není nic samozřejmého. Stejně jako není samozřejmé, že v čele našich obou států jsou premiéři, kteří pokládají za vhodné tento svátek oslavit, a navíc společně. Ano, můžete na to říci, že je to jen symbol. K tomu lze ale dodat, že symbol zásadní, pro naši současnost ze všech dějinných symbolů ten nejzásadnější.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio