Luboš Palata: V poločase koronaviru. Česko má ve V4 nejvíce obětí, ale více demokracie než Poláci a Maďaři

7. duben 2020

S blížícím se vyvrcholením Velikonoc se dostáváme do jakéhosi poločasu našeho souboje se zákeřným koronavirem.

Uzavřeni ve svých domovech a svých národních hranicích jsme si s výjimkou těch největších koronavirových katastrof, jako je Itálie, Španělsko, nebo USA, přestali do značné míry všímat toho, co se děje v našem okolí. Hlavně v dříve tak často zmiňované visegrádské čtyřce.

Čtěte také

V rámci tohoto uskupení s námi srovnatelných států si Česká republika nevede dobře, když jak množství nakažených koronavirem, tak především počet úmrtí je v Česku na počet obyvatel mnohem vyšší než ve všech dalších visegrádských zemích. Pro srovnání uveďme jen jeden fakt: zatímco Česko se svým vyspělejším zdravotnictvím hlásí už osmdesátku úmrtí na covid-19, Slovensko pouhé dvě. Ano, Slovensko je dvakrát menší, ale přesto.

Relativně dobře je na tom naopak Česko v počtu provedených testů, ale tam je velká otázka, co vše se do toho počítá, protože takzvané rychlotesty jsou velmi nespolehlivé.

Česko a Slovensko se od Polska a Maďarska ale liší také v tom, že přes téměř stejná, velmi tvrdá opatření v podobě omezení pohybu, zavření škol a obchodů či uzavření hranic pro osobní dopravu nebyla v Praze a Bratislavě pandemie zatím zneužita k politickým cílům.

Z hlediska našich svobod

To se bohužel nedá říci o Maďarsku a Polsku, kde se tamní, už před pandemií problematicky vládnoucí jednobarevné kabinety snaží krizi využít k ještě většímu utužení své moci. V Maďarsku v podobě bez omezení platného ústavního zákona o nouzovém stavu, který umožňuje vládě Viktora Orbána vládnout pomocí dekretů.

Čtěte také

V Polsku se zase snaží tamní Právo a spravedlnost Jarosława Kaczyńského uspořádat přes koronavirovou krizi prezidentské volby 10. května. Ve volbách je totiž velkým favoritem současný, Kaczyńskému poslušný prezident Andrzej Duda.

V poslední verzi, která byla Sejmem schválena v noci na úterý, se bude hlasovat po celém Polsku pouze korespondenčně. Ale když bude situace s koronavirem eskalovat, mohou být volby jen několik dní před hlasováním zrušeny pouhým rozhodnutím maršálka Sejmu, tedy Elzbiety Witekové z Práva a spravedlnosti.

Na volbách PiS zatím trvá i přes to, že podle průzkumů je 80 % Poláků v této situaci proti jejich konání a nejsilnější opoziční kandidátka Małgorzata Kidawová-Błońská vyzvala k jejich bojkotu. A to proto, že není možné provádět v čase koronavirových zákazů skutečnou předvolební kampaň.

Luboš Palata

Z hlediska zdravotních dopadů máme sice my Češi v koronavirovém poločase nejen Slovákům, ale i Polákům a Maďarům jakoby co závidět, ale z hlediska našich svobod a dopadu důsledků epidemie na naši demokracii můžeme být zatím rádi za premiéra Andreje Babiše a jeho vládu hnutí ANO se sociálními demokraty.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio