Luboš Palata: Střední Evropa vzhlíží k Východu víc, než byste očekávali

6. červen 2021

Dlouhé roky jsme měli ve střední Evropě pocit, že dějiny pro nás někdy po roce 2000 skončily. A skončily tím, čemu se ve filmové branži říká happy end. Tedy naším vstupem do nejsilnějšího obranného seskupení jménem Severoatlantické aliance a do demokratického společenství vyspělých evropských zemí jménem Evropská unie.

A měli jsme iluzi, že bude od teď jen lépe. Že nejen ekonomicky, ale i v úrovni našich demokracií, právních států a kvalitou života vůbec doženeme konečně vyspělou západní Evropu.

Čtěte také

Jenže po sedmnácti letech od vstupu do EU vidíme, že dějiny neskončily. A místo toho, aby se situace stále jen zlepšovala, se ubírá opačným směrem. Ukázal to i východoevropský průzkum slovenské společnosti Globsec. Asi neprestižnější nevládní společnosti na Slovensku, která pořádá stejnojmennou známou bezpečnostní konferenci.

Průzkum se zabývá mnoha otázkami. Ale my si z něj všimneme té části, která se obyvatel střední a východní Evropy ptala na to, koho považují za svého strategického partnera mezi světovými velmocemi.

Nepevné zakotvení západní orientace

Pokud byste předpokládali, že ve zkoumaných zemích, které jsou s výjimkou Rakouska všechny členy NATO a Evropské unie, budou na prvním místě jasně Spojené státy, pak budete nemile překvapeni. Takto jednoduchý je pohled na svět pouze u části států regionu. V Polsku, v Litvě, v Estonsku a Rumunsku.

Čtěte také

Znejistělá je ve své světové orientaci většina visegrádské Evropy. V Česku vidí USA jako hlavního spojence jen 25 procent obyvatel. Rusko je hlavní pro 14 procent Čechů a komunistická Čína pro desetinu českého obyvatelstva.

Šokujícím způsobem vyšla tato část průzkumu na Slovensku, kde mezi světovými mocnostmi jasně vyhrálo s 47 procenty Rusko. Naopak Spojené státy vidí jako klíčového spojence jen 17 procent Slováků. A to je pouze o pět procent víc, než má s 12 procenty Čína.

V orbánovském Maďarsku bere Spojené státy jako hlavního spojence jen 13 procent obyvatel. Nejbližší mocností je pro Maďary stejně jako pro Slováky s 35 procenty Rusko a těsně za ním s 30 procenty Čína. To je mimochodem vůbec nejvíc ze všech zkoumaných zemí.

Luboš Palata

Silná pozice obou autoritářských či totalitních velmocí jako strategických partnerů části zemí nové Evropy je šokující. A vypovídá o nepevnosti zakotvení západní orientace vlád i obyvatelstva. Dějiny se v našem regionu evidentně nezastavily. A zpět se vrací tempem, které by málokdo před pár lety očekával.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio