Luboš Palata: Racionální jednání Vystrčila s Babišem o tchajwanských investicích je jako balzám na duši

18. září 2020

Někdy se zdá, že mezi českou vládou a opozicí je dnes taková politická propast, že se už nedokáží dohodnout na ničem.

Zdálo se, že to platí i o cestě senátorské delegace v čele s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem z ODS na Tchaj-wan. Prezident Miloš Zeman pak Vystrčila označil za personu non grata na poradách o zahraniční politice.

Čtěte také

Proti cestě byl předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), o českých komunistech, odsuzujících cestu přímo v čínské televizi, nemluvě.

Nesouhlas s cestou vyslovil i premiér Andrej Babiš (ANO). Ale kdo pozorně sledoval jeho velmi tvrdý duel s Milošem Vystrčilem na televizi Prima, mohl si už onu první neděli v září všimnout Babišovy vstřícnosti. Pokud tedy jde o ekonomické výsledky návštěvy senátní delegace, kterou doprovázely téměř čtyři desítky českých podnikatelů.

Předseda Senátu a premiér se před televizními kamerami dohodli na společném setkání. Tam budou vládě představeny tchajwanské nabídky investic v České republice nebo možnosti ekonomické spolupráce s Českem vůbec. Tchaj-wan je z ekonomického hlediska světově důležitou zemí, výkonností svého hospodářství je na 20. místě ve světě, před naším severním sousedem Polskem, Íránem či 200 milionovou Nigérií.

Společný český zájem

A pokud jde o Česko, tak už jen tchajwanská pobočka počítačové firmy Foxconn patří mezi klíčové české exportéry. Není to zdaleka jediná tchajwanská firma, která v Česku zapustila pevné kořeny a své investice tu dále rozšiřuje.

Čtěte také

Středeční schůzka Miloše Vystrčila, jeho senátních kolegů a vládních činitelů v čele s premiérem Babišem, měla ukázat, jestli to Babiš myslí s využitím ekonomických šancí vytvořených Vystrčilovou cestou na Tchaj-wan vážně. Zdá se, že skutečně ano.

Byly vytvořeny pracovní skupiny, které se tchajwanskými nabídkami, od vytvoření pobočky tchajwanské investiční banky, přes plány na investice v elektronickém průmyslu, až po přímou linku do Prahy, budou zabývat.

Premiér Babiš projevil dokonce zájem o to, aby tchajwanský investor postavil v Praze novou, velkou moderní nemocnici. Sám Vystrčil jednání senátorů s Babišem a vládními činiteli ocenil.

„Byla to velmi racionální jednání. Zdálo se mi, že ten zájem nebyl pouze předstíraný, ale  skutečný," uvedl předseda Senátu.

Luboš Palata

V bouři současných hádek kolem koronaviru, tvrdé volební kampaně a v porovnání s přístupem prezidenta Miloše Zemana, působí průběh jednání Vystrčila s Babišem jako balzám na duši. A jako příslib, že se v této zemi ještě pořád dá i mezi vládou a opozicí dohodnout na něčem, co by se dalo nazvat společný český zájem.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio