Luboš Palata: Před pětasedmdesáti lety se Československo chystalo bránit své hranice

7. září 2013

Je to už sedmdesát pět let, kdy se v této zemi začalo lámat kolo dějin vztahů mezi dvěma do té doby tady v Česku spolužijícími národy Čechy a českými Němci. Před těmi pětasedmdesáti lety se tehdejší československá vláda a prezident Edvard Beneš pokusili českým Němcům, jež v té době ale už bohužel reprezentovala polofašistická Henleinova Sudetoněmecká strana, nabídnout maximum možného, včetně skutečné autonomie oblastí s německou většinou.

V mnoha ohledech se tak stalo pozdě, většinu z toho mělo Československo nabídnout našim Němcům už v roce 1918, nebo nejpozději 1920. Jenže to by pak První republika nebyla národní stát Čechů, nebo chcete-li Čechoslováků, ale Čechů, Němců, Slováků, Podkarpatských Ukrajinců či Rusínů a Maďarů. Muselo by to být něco jako obdoba Švýcarska ve středoevropském stylu, nebo Rakouska-Uherska v menším a modernějším a demokratičtějším hávu. Jenže to se nám nepovedlo, protože jsme to my Češi, po staletích poddanství zase vládnoucí národ, prostě nechtěli připustit. V mezích možností demokracie první poloviny dvacátého století jsme se k našim Němcům chovali poměrně slušně, dokonce i nějaká ta ministerstva v několika vládách měli, ale ke skutečné rovnoprávnosti, rovnoprávnému postavení spoluvládnoucího národa to mělo daleko.

V roce 1938, před pětasedmdesáti lety touto dobou už bylo pozdě. Henleinovci, podněcovaní z Berlína touhou Hitlera Československo prostě zničit, zkusili puč a vyvolání násilí, které by republiku rozložilo zevnitř. Československá armáda, v té době třetí největší v Evropě, si s tím lehce poradila. Země mobilizovala a připravovala se k obraně. Roky předtím podalo Československo heroický výkon a jeho armáda, mohutná, byť nehotová pohraniční opevnění, vybavení jednotek moderními zbraněmi a hlavně morálka generace První republiky, která ulehla do zákopů, včetně mého dědečka Antonína, dávala naději na úspěch ve střetu s nacistickou Třetí říší. Malou, ale přece jen naději. Jenže to by naši spojenci, stačila by možná Francie, museli dodržet své spojenecké závazky a jít s námi do války. Asi si už věčně budeme klást otázku, zda jsme měli tehdy bojovat, bojovat, i když jsme zůstali úplně sami, ale i tak zůstávají týdny před Mnichovem 1938 dobou, na kterou můžeme být jako Češi plně hrdi.

Před několika dny jsem si koupil v Polsku zajímavou knížku, polský bestseller minulého roku s názvem Pakt Ribbentrop-Beck, který v parafrázi na známý pakt Ribbentrop-Molotov rozvíjí myšlenku, zda by v září roku 1939, tedy pouhý rok po mnichovské potupě Československa, nebylo bývalo pro Polsko lepší se s Hitlerem spojit proti Stalinskému sovětskému svazu a splnit nacistická ultimáta. Než jít do beznadějné a po dohodě Němců a Sovětů předem prohrané válce. A mimo jiné se tam dává příklad Čechů, kteří díky Mnichovu a posléze souhlasu s okupací získali alespoň svůj Protektorát Čechy a Morava a oproti Polákům poměrně bez zásadních ztrát přežili druhou světovou válku. Mě napadá ještě jiný scénář a to česko-polské spojenectví v roce 1938, kdy by možná naše spojené síly tehdy ještě na ne úplně připraveného Hitlera snad stačily.

Historie by vždy měla nutit k přemýšlení, přemýšlení o naší současnosti. Mnichov 1938 byl začátkem cesty, která končila vyhnáním našich Němců a českým osamocením. Osamocením, které nepřineslo nic dobrého. Osamocením, které už hezkých pár let uměle natahujeme i jako členové Evropské unie a sousedi demokratického Německa. Ani dnes to však není cesta, která by někam vedla.

Hezký zářijový víkend vám přeje váš Luboš Palata.

autor: pal
Spustit audio