Luboš Palata: Portugalsko v čele Unie je předsednictvím z konce světa jen na první pohled

12. leden 2021

Z Čech až na konec světa byla oblíbená kniha mého dětství, která vyprávěla o misi Lva z Rožmitálu vyslané českým králem Jiřím z Poděbrad. Tento konec světa se tehdy nacházel v zemi, která od 1. ledna začala předsedat Evropské unii, tedy v Portugalsku.

Po Německu, které se předvedlo excelentním výkonem a dokázalo zvládnout brexit, zelenou dohodu, smlouvu s Čínou i prosincové hrozící veto Polska a Maďarska unijnímu rozpočtu a fondu obnovy, bude pro Portugalsko těžké být ještě lepší.

Čtěte také

Pro naši část Evropy přinese ale Lisabon jeden důležitý rozměr, a to vědomí, že se celá Evropská unie netočí kolem Visegrádské čtyřky a východní části Evropy. Ale že je tu i jiná Evropa sousedící s nepokojným severem Afriky, řešící velkou nezaměstnanost, pociťující globální oteplování obřími vedry a suchy a starající se i o takové věci, jako je ochrana kytovců u portugalských Azorských ostrovů tisíce kilometrů v Atlantickém oceánu.

Portugalci by mohli být Čechům varováním

Logo portugalského předsednictví používá symbol lodního kormidla ze sluncí. Mezi portugalskými prioritami je vedle spuštění 750 miliardového fondu obnovy i summit Evropská unie – Indie, což je země, kde mělo Portugalsko do 60. let kolem města Goa stovky let svoji kolonii.

Čtěte také

Je také samozřejmé, že Lisabon, byť sám leží mimo hlavní migrační trasy, bude chtít řešit otázku nové dohody EU o běžencích. A tedy i to, jak se zbytek Unie podělí se státy na jihu o sice zmenšený, ale stále citelný proud migrantů i žadatelů o azyl.

V jiných ohledech nám však je Portugalsko překvapivě blízké a nebude tak velký problém s ním najít společnou řeč. Portugalsko je dnes zemí, která má nižší hrubý domácí produkt na hlavu než Česko i Slovensko a platy většiny profesí jsou s těmi českými srovnatelné. Z toho vyplývá i společný zájem na tom, aby Evropská unie dál podporovala rozvoj chudších regionů, mezi nimiž je i velká část Portugalska.

Portugalci by také mohli být Čechům varováním, jak lehce se země může zadlužit natolik, že se dostane na pokraj státního bankrotu. A jak těžce a za jak velkých obětí se z takové situace dostává.

Luboš Palata

Velká změna v čele kontinentu z velkého bohatého Německa k nevelkému, relativně chudému Portugalsku je nejen ukázkou rozmanitosti Evropské unie, ale také zrcadlem pro naše Česko a jeho blížící se předsednictví Unie. Zvládnout ho hůře než chudší a méně početní Portugalci by byla nepochybně ostuda.

Že k ní má Česko nesmyslným seškrtáním výdajů na naše předsednictví nakročeno, to je bohužel fakt.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.