Luboš Palata: Oligarchové začínají dostávat situaci na východě Ukrajiny pod kontrolu

22. květen 2014

Ještě není zdaleka vyhráno, ale situace na východě Ukrajiny se den po dni mění k lepšímu. Není to ale zdaleka proto, že by tam vyhrával Kyjev, spíše začínají tamní situaci dostávat pod kontrolu tamní východoukrajinští oligarchové. Lidé jako Ihor Kolomojskij, Serhij Tatura, nebo Rinat Achmetov jsou skutečnými vládci dnešní východní Ukrajiny.

Na nich, na jejich schopnostech a v neposlední řadě i na penězích dnes závisí, zda východní Ukrajina zůstane součástí ukrajinského státu, nebo zda půjde svoji cestou.

Oligarchové, jak se tak trochu pejorativně východokrajinským byznysmenům říká, během minulých týdnů vyzbrojili podle odborníků téměř dvaceti tisícovou dobrovolnickou armádu, která svoji silou předčí pravidelné složky ukrajinské armády a vojsk ministerstva vnitra.

Proti nim stojí jen několik tisíc sice dobře vycvičených a viditelně ke všemu odhodlaných ozbrojenců, kterým velí z Ruska vyslaní agenti. Tyto separatistické síly však slábnou, po nedostatečné podpoře z Ruska mezi nimi panuje deziluze a začínají se hádat i mezi sebou.

Čtěte také

Separatisté přiznávají, že bez masivní pomoci Vladimira Putina nejsou schopni dlouho vydržet. Nejsou dokonce schopni ani zabránit prezidentským volbám a to dokonce ani v Doněcké a Luhanské oblasti, byť část volebních místností bezpochyby zablokují a části voličů naženou strach. Ale i to bude, jak to nyní vypadá, jen labutí píseň Doněcké a Luhanské republiky, které zmizí z map tak rychle, jak se na ně pokusily dostat.

Neznamená to však, že na východě Ukrajiny zvítězil Kyjev, kyjevská vláda. Ve chvíli, kdy se podaří tamním oligarchům na východě země obnovit pořádek, začne stejně důležitá, možná ještě důležitější fáze celého dramatu.

Euromajdam, Kyjev, únor 2014

Z kyjevského Majdanu vzešlá vláda se bude muset podělit o moc a dát ji vítězům nad tamními separatisty, tedy právě oněm oligarchům a na ně navázaným politikům. Lidé v Doněcku, Luhansku a Dněpropetrovsku budou muset získat pocit, že jim z Kyjeva nediktují, ale že si mohou vládnout do velké míry sami, byť v rámci země, která se bude nadále nazývat Ukrajina.

Ukrajinská vláda to bude muset pochopit a Evropská unie a Spojené státy, které tuto vládu dnes drží nad vodou, ji k tomu budou muset přitlačit. Prezidentské volby, po nichž odejde radikální Julie Tymošenková a dnešní kyjevská vláda zřejmě poražena, budou prvním krokem k celoukrajinské dohodě. Mnozí revolucionáři z Majdanu budou zklamáni a budou se cítit podvedeni, ale tak už to s revolucemi bývá. Ukrajina a její celistvost a nezávislost by však i jim za to měly stát.

Autor je redaktorem MF DNES.

autor: pal
Spustit audio