Luboš Palata: Nechme historii historikům, nedávejme ji politikům

29. srpen 2019

Každý, kdo má aspoň trojku z dějepisu, ví, že druhá světová válka začala útokem na polskou posádku na gdaňském poloostrově Westerplatte.

Tady se také sešli státnici při minulých okrouhlých výročích. Jenže Gdaňsk je dnes v rukou polské opozice a jeho starostka Aleksandra Dulkiewiczowá se v poslední době stává jakousi nekorunovanou královnou opozice.

Čtěte také

A tamní Muzeum druhé světové války je velkolepým muzeálním počinem, ovšem ne současné vlády Práva a spravedlnosti, ale té předchozí v čele s Občanskou platformou. Pro tu současnou vládu byla navíc původní expozice, která představovala druhou světovou válku v celoevropském kontextu, málo vlastenecká.

Proto se budou vzpomínkové akce k začátku 2. světové války, které svojí účastí ozdobí i americký prezident Donald Trump, konat nikoli v Gdaňsku, ale ve Varšavě.

Instrumentalizace historie, jak se diplomaticky říká jejímu falšování a ohýbání tak, aby odpovídala současným politickým cílům, je věc, která se za vlády Práva a spravedlnosti v čele s Jaroslawem Kaczynským stala normou.

Požadavky Polska na odškodnění

Ostatně obroda této strany a její cesta k návratu k moci je postavena na jedné velké historické lži. Tou je údajný atentát na Kaczynského bratra Lecha, který jako prezident země zahynul společně s další téměř stovkou polských politiků, generálů a dalších osobností 10. dubna 2010 u ruského Smolenska. Zahynul při letecké havárii, která byla důsledkem hrozného počasí, přecenění schopností polských pilotů a mizerného ruského záložního vojenského letiště.

Čtěte také

Ze lži o atentátu se však stal jeden z pilířů Práva a spravedlnosti, který umožnil udělat z tehdejší vlády zločince a spoluviníky spiknutí, při němž zahynul polský prezident a velká část tehdejších polských elit.

Je to ale jen jedno z mnoha podobných zneužití historie. Za další lze považovat vyhlášení krvavých událostí ve Volyni v roce 1943 za „genocidu Poláků Ukrajinci“. Příběh je přitom mnohem složitější, plný krvavé nenávisti na obou stranách, v jejímž soukolí se ocitly tisíce a tisíce nevinných lidí.

A nejnověji jsou to obří a v těchto dnech znovu vznášené požadavky Polska na odškodnění za okupaci nacistickým Německem. Požadavky, které odporují smlouvám, jež po válce Polsko s oběma Německy uzavřelo a jež vůbec neberou v potaz velké území zisky Polska na úkor Německa.

Luboš Palata

Jedna moudrá věta říká, ponechme historii historikům a řiďme se jimi. Ve chvíli, kdy historiky začnou řídit politici, je totiž s demokracií a státem něco špatně. Což platí samozřejmě nejen o dnešním Polsku.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio