Luboš Palata: Nacionalisté se umí spojit jen k rozbití EU. Na český účet

11. říjen 2018
Matteo Salvini a Marine Le Penová

Na Frontě svobody, jejíž založení oznámil Matteo Salvini a Marine Le Penová, není svobodného vůbec nic.

Obě extrémně pravicové formace italská Liga a francouzské Národní sdružení, což není nic jiného, než přejmenovaná Národní fronta, se shodují na jediném. Zničení Evropské unie v její nadnárodní podobě. A nenabízejí nic, co by mělo šanci být životaschopným evropským organismem.

Zdeněk Velíšek: Salvini a Le Penová zbrojí

Matteo Salvini a Marine Le Penová během setkání v Římě

Pro Francii, ale i pro Evropu, zůstávají patrně významnější zprávy, které v pondělí přišly z Itálie, než ty, které od pondělí přicházejí z Francie samotné.

Jejich plány jsou extrémně nebezpečné zvláště pro malé evropské země jako je Česká republika. Země, které právě a jen v současné Evropské unii jsou schopny prosazovat své zájmy mnohem více, než by odpovídalo jejich velikosti. Velikosti, která v případě Česka představuje pouhá dvě procenta Evropy. A pokud jde o ekonomické a finanční zdroje ještě méně. O naší zanedbatelné vojenské síle nemluvě.

Evropa Salviniho a Le Penové je přesný opak toho, co by si mělo Česko přát. Evropa, v níž se budou prosazovat sobecky nacionalistické zájmy velkých států, jako jsou právě Itálie a Francie, v níž přestane platit solidarita vůči chudším částem Evropa.

Solidarity, na jejíž likvidaci v rámci Itálie Salvinoho Liga, dříve Liga severu, vyrostla, když brojila proti tomu aby bohatý sever Itálie podporoval chudší jih země.

Co by Česko poškodilo

Už to, že společný projekt do evropských voleb představili jen Le Penová a Salvini, ukazuje, jak obtížně se extrémní nacionalisté mezi sebou dohadují.

Luboš Palata: Orbán a Salvini, vrána k vráně sedá

Zleva Maďarský premiér Viktor Orbán a italský ministr vnitra Matteo Salvini

Viktor Orbán ušel politicky hodně dlouhou cestu, říkal jsem si, když jsem ho v úterý večer viděl, jak si plácá po zádech s Matteem Salvinim, italským ministrem vnitra a šéfem strany Liga, které se teprve několik let neříká neofašistická.

Je to vidět i na dalším potenciálním spojenci, rakouské straně Svobodných. Svobodní prosazují rakouské občanství pro německy mluvící obyvatele italského Jižního Tyrolska a momentálně jsou proto jejich vztahy se Salviniho nacionalistickou Ligou v těžké krizi. A dalo by se pokračovat.

Z hlediska Česka je důležité, zda se k tomuto extrémně protievropskému spolku přidá z Česka ještě někdo další, než jen strana Svoboda a Přímá demokracie Tomia Okamury. SPD si na své předvolební plakáty dávala, že vlády Práva a spravedlnosti, nebo-li PiSu v Polsku a Fideszu Viktora Orbána v Maďarsku považuje za vítězství sil, které sama představuje.

Partnerem polského PiSu je přitom česká ODS a obdivovatelem Orbána šéf ANO a premiér Andrej Babiš. Jak PiS, tak Orbán prohlašují, že také oni chtějí EU vrátit k unii národních států, podobně jako Salvini, nebo Le Penová.

Luboš Palata

Český volič by měl vědět jedno. Zničení Evropské unie v její dnešní podobě, zničení, které je programem Salviniho, Le Penové a jim podobných, by Česko opravdu, ale opravdu strašlivě poškodilo. Jak moc, to si ani nedovedeme představit.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: Luboš Palata
Spustit audio