Luboš Palata: Maďarský lídr, který může porazit Orbána, se představil v Bruselu

17. listopad 2021

Maďarské parlamentní volby na jaře příštího roku budou velmi vyrovnané drama. Ale už to je vzhledem k dosavadní neotřesitelné pozici premiéra Viktora Orbána a jeho Fidesz překvapující a zajímavé. Maďarsko už dávno není demokracií západního typu a férová politická soutěž tam už při minulých volbách nebyla možná, jak ostatně konstatovali i pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Aby umocnil svoji převahu na politické scéně, pozměnil Viktor Orbán volební systém na dnes už převážně většinový. A donutil tak roztříštěnou opozici k levo-pravému spojení, které nemá v Evropě obdoby.

Čtěte také

Přes obrovskou různost postojů a programů se ale podařilo vytvořit funkční uskupení, které dokázalo v poklidu a demokraticky vybrat svého lídra. Tím se stal starosta 50tisícového města na jihu Maďarska Hódmezővásárhely Péter Márki-Zay.

Výsledek se dostavil a průzkumy voličských preferencí začínají ukazovat, že opoziční koalice má před Fidesz lehkou převahu. A tedy šanci současného premiéra po dvanácti letech v úřadě vystřídat. Před vypuknutím horké fáze předvolební kampaně se Péter Márki-Zay přijel v minulých dnech představit do Bruselu, aby rozptýlil pochybnosti o směřování možné budoucí maďarské vlády.

Oslovit i voliče Orbána

Čtěte také

Bylo to na místě, protože součástí koalice je i kdysi ostře protievropský Jobbik, který však od dob vytvoření opozičního bloku značně změnil jak svoji rétoriku, tak politiku. „Opozice by chtěla, aby Maďarsko splňovalo kritéria právního státu a především, aby nerozkrádalo peníze evropských daňových poplatníků,“ uvedl v Bruselu Péter Márki-Zay. A vyslovil pochopení pro to, že Evropská komise z těchto důvodů Maďarsku zatím neschválila národní Plán obnovy, která má zemi poskytnout miliardy eur na překonání pocovidových ekonomických problémů.

Márki-Zay, která jednal s mnoha významnými představiteli EU, k tomu dodal, že je třeba zajistit, aby se unijní prostředky dostaly hlavně k obyčejným Maďarům.

Luboš Palata

Velmi zajímavým momentem bylo ale to, když se nový lídr opozice vyjadřoval k současné migrační krizi na východní hranici. Tam dal v podstatě Orbánovi a jeho postupu v době bývalé migrační krize před víc než pěti lety za pravdu. „Evropa musí kontrolovat, kdo k nám přichází. Islamističtí teroristé nesmí být vpuštěni přes hranice Unie,“ řekl Márki-Zay a podpořil i výstavbu hraničních plotů, které teď vznikají na hranicích s Běloruskem. Potvrdil tím svoji ambici vedle opozičních voličů oslovit i část voličů Viktora Orbána. Ambici, která už za pár měsíců může slavit úspěch.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio