Luboš Palata: Lajčák a Petříček nás na Západě sami neudrží

4. prosinec 2018

Tomáš Petříček a Miroslav Lajčák mají společnou jednu zásadní věc. Jak Petříček, tak Lajčák jsou jedni z mála jasně prozápadních a demokratických hlasů ve stále podivnějších vládách, které řídí Česko a Slovensko.

Situace Lajčáka je složitá v tom, že součástí koalice Směru a Mostu-Híd je i Slovenská národní strana, která, jak se ukazuje, jen na svém povrchu přemazala svůj proruský a nacionalistický základ.

Kamila Pešeková: Pevné postoje politiků vedou k jejich rezignaci. Nejen na Slovensku

Miroslav Lajčák

Na Slovensku vyvrcholil několikatýdenní zápas o migrační pakt OSN.

Na druhé straně má Slovensko jasně prozápadního prezidenta Andreje Kisku, v mnoha ohledech pokračovatele toho nejlepšího z vlád Mikuláše Dzurindy mezi roky 1998-2006. Jenže v bitvě ve vládě o migrační rezoluci OSN nebyl Kiska Lajčákovi nic platný.

Lajčák byl donedávna předsedou Valného shromáždění OSN a celosvětovou migrační dohodu z Maroka vlastně osobně zaštiťoval. Proto může těžko osobně skousnout, když ji pod tlakem nacionalistů a bez podpory Směru, za který Lajčák kandidoval, slovenský parlament i kabinet smetly ze stolu. Prezident Kiska udělal v úterý to, co musel. Demisi Lajčáka nepřijal a pokusí se ho ve vládě udržet.

Petříček má situaci ještě horší. Boj o migrační pakt OSN v české vládě ani nevedl. Petříček je nejen z menší vládní strany, je navíc ministrem kabinetu, který závisí na podpoře nereformovaných komunistů a proti sobě má i prezidenta Miloše Zemana.

Na plný Václavák stále ještě trochu Babiš slyší

Ondřej Konrád: Petříček štvaný a možná už naštvaný

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Aby měl nejen ve válce, ale i v politice útok žádoucí dopad, je dobře ho vést z různých směrů. A ovšem také v časové součinnosti.

Vliv Pražského hradu s každou další potíží Andreje Babiše stoupá. Zeman drží Babiše v čele vlády, ale vlastně i pod krkem. A toto sevření sílí. Petříček neváhá tvrdě kritizovat Rusko za útok na ukrajinské lodě v Kerčské úžině, bere vážně zprávu Bezpečnostní informační služby o sílící čínské a ruské špionáži a nadšeně neobdivuje autoritářského maďarského premiéra Viktora Orbána.

To v českých podmínkách stačí, aby se ministr zahraničí ocitl v nemilosti. Zatím za ním pevně stojí jeho sociální demokracie. Ale popravdě řečeno, to za jeho nominovaným předchůdcem Miroslavem Pochem stála taky a jeho jmenování Milošem Zemanem si nevyvzdorovala.

Za Miroslava Lajčáka a Tomáše Petříčka na židlích šéfdiplomatů sice můžeme být rádi, zvláště v kontextu toho, co se v poslední době děje v Polsku a Maďarsku. Ale ani jeden nemá sílu sám zachránit jasnou západní a demokratickou orientaci své země.

Luboš Palata

K tomu je a ještě bude potřeba mnohem víc. Včetně lidí ochotných demonstrovat za Česko jako součást Evropské unie a NATO v ulicích českých či slovenských měst. Na plný Václavák alespoň český premiér Andrej Babiš stále ještě trochu slyší.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio