Luboš Palata: Koronavirus může zabít oslabenou maďarskou demokracii

26. březen 2020

Krize ani války nikdy demokracii a svobodě neprospívají. Včetně dnešní krize koronavirové.

Spíše se v těchto krizových situacích jen více odhalí, kdo je kdo. V tom dobrém, ale často i v tom špatném. A pod heslem, že teď není čas na diskuse, že teď je třeba činit rozhodnutí, se demokratické mechanismy hroutí jako domky z karet.

Čtěte také

Je to velmi dobře vidět na současném vývoji v Maďarsku, které bylo už před vypuknutím koronavirové epidemie nejméně demokratickou zemí Evropské unie. S velmi oslabenou kontrolou vládní moci, médii počínaje a parlamentem, kde má vládnoucí strana Fidesz ústavní většinu, nekonče.

Koronavirová nákaza dorazila i do Maďarska. Nedostatek ochranných prostředků a nepříliš dobrý stav zdravotnictví se snaží vláda Viktora Orbána překrýt co nejtvrdšími opatřeními. Maďarské strategické podniky jsou už v těchto dnech obsazovány armádou, která má dohlížet na jejich řízení.

Položme si logickou otázku, do jaké míry je maďarská armáda, dlouhé roky jedna z nejhůře financovaných armád v rámci celé NATO, na něco takového připravena? K čemu něco takového může být třeba v atomové elektrárně Paks, v rafinériích, v potravinářských podnicích nebo u mobilních operátorů?

Maďarský virus

Do z první poloviny 20. století známých scénářů přechodu demokracií k autoritářským režimům zapadá i připravovaný vládní návrh na rozpuštění parlamentu a vládu kabinetu premiéra Viktora Orbána pomocí vládních dekretů. Jde o takzvaný zmocňovací zákon.

Čtěte také

Podobnými zákony končila demokracie ve 30. letech v Německu či Rakousku a v prosinci 1938 i v Československu.

Vláda Viktora Orbána chce zastavit činnost parlamentu nejméně na dobu do konce tohoto roku. Otázka rakouského deníku Der Standard, zda nám tu takto vzniká první otevřená diktatura v Evropské unii, je zcela na místě. Zvláště, když nouzový stav v Maďarsku má být časově zcela neomezen.

Premiér Viktor Orbán, jehož Fidesz má v parlamentu dvoutřetinovou většinu, má nepochybně v rukou prostředky, jak něco takového prosadit. Až se Evropa, Evropská unie, probere z koronavirového šoku a otřese se z nákazy, budeme mít v Maďarsku zřejmě co do činění s novou politickou realitou a bude třeba se s ní velmi rázně vyrovnat.

Luboš Palata

Lze jen doufat, že tento maďarský virus se nebude šířit podobně snadno, jako se šíří koronavirus, bez ohledu na hranice a kontinenty.

A že se i z této nákazy Maďarsko někdy v dohledné budoucnosti uzdraví.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio