Luboš Palata: Frontex se prohnal Babišovou hlavou a Česko ho najednou nechce

19. září 2018

Je to velmi podivné zjištění, ale Frontex, tedy unijní agentura na ochranu hranic, najednou Visegrádu vadí. Nebo alespoň vadí třem ze čtyř zemí V4.

Lze se totiž domnívat, že na pondělní návštěvě Slovenska vysloveným požadavkem Andreje Babiše, aby byl Frontex zrušen, nebude nadšeno Polsko. Už proto, že právě ve Varšavě tato významná instituce sídlí. A kdyby byla zrušena, přijdou Poláci nejen o prestiž, ale i o pěkné peníze, které ze sídla Frontexu ve svém hlavním městě mají.

Luboš Palata: Syrské sirotky lze přijmout i proti vůli Babiše. Nestojí nad zákony

K Wintonovu sousoší na pražské hlavní nádraží, které bylo odhaleno 1. září 2009, přinášejí lidé květiny a zapalují svíčky

Větu o našich vlastních českých sirotcích, o které se musíme postarat a proto se nebudeme starat o padesát sirotků ze Sýrie, kterou koncem minulého týdne vypustil premiér Andrej Babiš, jsem v jen o něco odlišné variantě už četl.

Člověka nenapadá mnoho důvodů, proč Andrej Babiš tento požadavek vyslovil a ještě méně důvodů, proč ho podpořil slovenský premiér Peter Pellegrini. Může to být nezkušenosti, Babiš se o Evropskou unii a zahraniční politiku vůbec zajímá asi tak deset měsíců. A Pellegrinimu se v premiérské pracovně ještě stále houpe čepice na věšáku.

Druhým důvodem, proč chtějí Babiš a Pellegrini Frontex zrušit a v žádném případě mu nedat 10 miliard euro, aby se stal s deseti tisíci muži reálnou silou, může být Viktor Orbán. Ten už skoro týden vypouští doma v Budapešti jedovatou lež, že se Evropská unie chystá s pomocí Frontexu Maďarsko okupovat a vpustit do něj migranty.

Podpořit nebo zrušit?

Orbán to dělá proto, aby překryl rozhodnutí Evropského parlamentu, které vládu jeho Fideszu obviňuje z porušování základních zásad demokracie a z nebývalé korupce. Není divu, že se to premiér Maďarska snaží zakrýt smyšlenkou o okupaci Maďarska Frontexem. Ta přitom nemá vůbec žádný reálný základ. Mimo jiné proto, že nasazení Frontexu předpokládá souhlas a žádost dotčené členské země.

Robert Schuster: Evropskou unii čeká zkouška Viktorem Orbánem

Viktor Orbán

Přesvědčivé vítězství premiéra Viktora Orbána v maďarských parlamentních volbách vyvolalo v celé Evropě reakce zdaleka překonávající pozornost, jaká bývá obvykle věnována volbám ve státech srovnatelné velikosti.

A pak tu může být ještě jeden důvod, proč český a slovenský premiér, o tom maďarském nemluvě, nechtějí Frontex spolufinancovat. Tím důvodem může být skutečnost, že Frontex po migrantech nestřílí, ale naopak je na moři pomáhá zachraňovat a převážet do bezpečí do přístavů.

Byť při tom současně i bojuje proti pašeráckým gangům a má v tomto směru i mnohé úspěchy, je ona záchranná část činnosti Frontexu i podle Babiše špatně. To sice v Košicích neřekl, ale lze to najít v mnoha jeho předchozích vyjádřeních. Byť jiných v jeho předchozích vyjádřeních lze najít i to, že Frontex je třeba podpořit a rozšířit mu pravomoci.

Luboš Palata

Co přesně se Andrejovi Babišovi při vyslovení názvu Frontex nyní honí hlavou se možná dozvíme v příštích dnech na summitu EU o migraci v Salzburgu. To, co je ale smutné a znepokojivé už teď, je fakt, že českou zahraniční politiku i v klíčových rozhodnutích dnes určuje, co se zrovna prožene Andreji Babišovi hlavou.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.