Luboš Palata: Fidesz ztratil krytí Evropské lidové strany. Už nejméně deset let v ní neměl být

8. březen 2021
Strana maďarského premiéra Orbána už není součástí Evropské lidové strany.

Maďarský Fidesz už není součástí Evropské lidové strany. Tedy největší a nejvlivnější frakce v Evropském parlamentu a největšího politického uskupení v Evropě. Uskupení, jehož součástí je mimo jiné Křesťansko-demokratická unie kancléřky Angely Merkelové a z českých politických stran TOP 09 nebo lidovci. Otázkou však není, proč se to stalo, ale proč se to stalo až teď.

Strana Viktora Orbána, otevřeně hlásající demontáž funkční, jak říká Orbán, „liberální demokracie“, neměla v Evropské lidové straně co pohledávat už nejméně deset let. Tedy od doby, kdy demontáž institucí demokracie v Maďarsku pod Orbánovým vedením začala.

Čtěte také

Jenže v té době Orbán ještě hrával fotbal s polským premiérem, pozdějším evropským prezidentem a dnes předsedou Evropské lidové strany Donaldem Tuskem. A jeho kroky omlouval opravdu kde kdo. Třeba tehdejší bavorský europoslanec za CSU a předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt, který mi tehdy před lety sugestivně odpověděl na mé výhrady k Orbánovi: „Ale na rozdíl od Andreje Babiše si Orbán nekoupil největší noviny v zemi.“

A tak by se dalo pokračovat. Orbánovský Fidesz dokázal přes deset let hrát v Evropském parlamentu šikovnou výměnnou hru podpory většinových názorů své frakce za příslušnost k Evropské lidové straně, která je v Unii brána jako hlavní proevropský proud. Fidesz dokonce ustál i uprchlickou krizi, kdy se ocitl se svými postoji k běžencům na samém okraji unijní politické scény.

Není čeho litovat

Naposledy Fidesz zafungoval při volbě nové Evropské komise, kdy se v Bruselu říkalo, že bez orbánovských hlasů by se těsně zvolená Ursula von der Leyenová šéfkou Evropské komise nestala.

Čtěte také

Maďarským vetem unijního rozpočtu kvůli podmínce dodržování právního státu na konci roku 2020 ale kalich trpělivosti zřejmě přetekl. A Fidesz začal mířit k vyloučení z evropských lidovců, nebo jak se ve Štrasburku říká, EPP. Aby tomu předešel, poslal Orbán fanfaronský dopis o tom, že Fidesz vystupuje z Evropské lidové strany sám.

I přes odchod Fidesz zůstane lidovecká frakce zdaleka nejsilnější v celém Evropském parlamentu. Víc než desítka hlasů maďarských vládních europoslanců může pomoci menším frakcím, aby posílily svůj vliv. To jsou ale spíše takové štrasburské europarlamentní hrátky. Alespoň do chvíle, než se Orbánovi kolem sebe podaří vytvořit vlastní „středoevropskou“ frakci pod svým vedením.

Luboš Palata

Největší problém je, že se odchodem Fidesz zpod kontroly Evropské lidové strany výrazně oslabí pozice Evropské komise, jejíž už tak tenká, říkejme tomu vládní, většina se ještě ztenčí. Pokud vůbec jaká stabilně bude.

Ale přes tuto komplikaci není čeho litovat. Protože Orbán a jeho strana jsou už roky mimo politický proud, kterému by se dalo říkat proevropský.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio