Luboš Palata: Fiala dostal polskou cenu Člověk roku právem. Ale ještě si ji musí zasloužit

8. září 2022

Nestává se často, aby nějaký politik po pár měsících ve funkci získal zásadní zahraniční ocenění. Cena „Člověk roku“, považovaná svým významem za takovou polskou obdobu Nobelovy ceny míru, kterou v úterý večer získal premiér Petr Fiala, je ocenění velmi významné.

Fiala je pouze druhým českým laureátem, před ním cenu získal už jen Václav Havel. Z dalších velkých osobností, které cenu dostaly, je možné jmenovat papeže Jana Pavla II. nebo Lecha Walesu.

Čtěte také

Ocenění se uděluje každoročně na Ekonomickém fóru, největší mezinárodní konferenci v Polsku a ve střední Evropě. Její už 31. ročník se koná v polském městě Karpacz, takříkajíc na druhé straně Sněžky.

Zeměpisná blízkost České republiky ale nehrála při udělování ceny právě Fialovi žádnou roli. Naopak podstatná byla dnešní blízkost Polska a Česka. A to především v jasném postoji vůči ruské agresi proti Ukrajině a v maximální pomoci Ukrajincům. Podobně jako Polsko, tak i Česká republika tady zažívá svoji hvězdnou hodinu. Jak Varšava, tak Praha si výrazně zlepšily svoji reputaci v Evropské unii a jejich spolupráce v otázce Ukrajiny je příkladná.

Společné vnímání ruské agrese jako zásadní výzvy pro Západ a Ukrajiny jako hráze proti ruskému agresivnímu režimu sblížily dnešní Polsko a Česko nejvíce za mnoho desítek let, možná dokonce nejvíce v moderní historii.

Problém Polska s Bruselem

Tento politický kapitál je možné zužitkovat i pro řešení energetické krize vyvolané Ruskem, které udělalo z dodávek plynu do Evropy válečnou zbraň. Polsko před takovým vývojem varovalo předem a připravilo se na něj. Může proto být už příští rok pro Česko dodavatelem zkapalněného plynu z polských LNG terminálů na březích Baltického moře.

Čtěte také

Varšava a Praha také během Fialovy návštěvy sladily svůj postoj před klíčovým pátečním zasedáním ministrů energetiky Evropské unie. Ten by se dal shrnout Fialovými slovy, že energetická bezpečnost musí v této chvíli dostat přednost před Zelenou dohodou. A že výsledkem musí být přijatelné ceny energií pro české občany i firmy.

Polsko zase může využít Fialy jako prostředníka při řešení svých problémů s dodržováním právního státu. Ty mají za následek nevyplacení peněz z Fondu obnovy. V polském případě jde o v přepočtu o téměř bilion korun.

Luboš Palata

Fiala, který má vynikající osobní vztahy jak s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, tak s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, by mohl pomoci najít kompromis, který by umožnil peníze Polsku vyplatit. Samozřejmě za předpokladu, že se dodržování právního státu a nezávislosti soudů v Polsku skutečně zlepší.

Pokud se Fialovi podaří vyřešit jak ceny energií na zimu, tak problém Polska s Bruselem, pak cenu Člověk roku dostal premiér sice trochu předčasně, ale skutečně právem.

Autor je evropským editorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio