Luboš Palata: Evropští lidovci projevili vůči Orbánovi zbabělost a mnichovanství

21. březen 2019
Viktor Orbán

Středeční pozastavení členství Fideszu Viktora Orbána v Evropské lidové straně je slovy klasika „příliš málo a příliš pozdě“.

Evropská lidová strana, nejsilnější frakce Evropského parlamentu tak tváří v tvář volbám do celounijního zákonodárného sboru projevila zbabělost a mnichovanství, které se dlouhodobě vymstí. Nejen evropským lidovcům, ale celé Evropské unii.

Adam Černý: Evropští lidovci kladou Viktoru Orbánovi podmínky

V Maďarsku se obejvily vládou placené plakáty s podobiznami miliardáře George Sorose a předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera se sloganem naznačujícím jejich proimigrantské spolčení vůči Budapešti

Dlouholetý bavorský politik a nyní i kandidát na příštího předsedu Evropské komise zněl nekompromisně.

Viktor Orbán a jeho Fidesz už nemá v rodině demokratických křesťanských stran dlouho co pohledávat. Nejméně od posledních parlamentních voleb v Maďarsku, u nichž pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, nejrespektovanější organizace pro kontrolu voleb, konstatovali, že volby v Maďarsku nebyly férové a tudíž ani demokratické.

„Nadměrné výdaje vlády na reklamy, které posílily kampaň vládní koalice, podkopaly schopnost účastníků soutěžit na rovných základech,“ citovala loni v dubnu agentura Reuters mluvčího pozorovatelů OBSE Douglase Waka.

„Zastrašující a xenofobní rétorika, mediální zkreslování a neprůhledné financování kampaně“, jak uvedlo OBSE, bránily i demokratické politické debatě.

Může se Orbán polepšit?

Luboš Palata: Od Orbánovské dedemokracie nás mnoho nedělí

Volby v Maďarsku

Jsou slova, co si nepamatujete minutu poté, co jste je slyšeli. A jsou taková, která vám utkví v paměti léta. Od rozhovoru o Maďarsku, který jsem vedl se známým bavorským politikem českého původu Berndem Posseltem, uplynulo těch let několik.

Od té doby není situace v Maďarsku lepší, ale horší. I kampaň před květnovými volbami do Evropského parlamentu je v Maďarsku ještě více nefér, než byla před rokem při volbách parlamentních.

Je smutné, že evropští lidovci se probrali, až když Orbán oblepil Maďarsko sadou nenávistných plakátů, na nichž jako hrozbu pro zemi zobrazil předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Junckera, který je v v čele Evropské komise právě jako lídr Evropské lidové strany, tedy i Orbána.

Pozastavení členství, které použili evropští socialisté vůči Směru Roberta Fica, když v roce 2006 vytvořil vládu s xenofobní Slovenskou národní stranou Jána Sloty, je proto v případě Fideszu už dávno příliš málo.

Robert Schuster: Kdyby Orbán neměl Sorose, musel by si ho vymyslet

Americko-maďarský filantrop George Soros vystoupil s projevem na výroční konferenci Evropské rady pro zahraniční vztahy v Paříži

Maďarsko se během několika posledních týdnů vytratilo z hledáčku nejenom našich, ale i evropských médií. Není divu.

Je to sice signál, že s Fidesz není něco v pořádku, ale je to vůči maďarským občanům, kterým vládní média vnucují obraz Orbána jako úspěšného evropského vůdce, signál nedostatečně jasný. Dává jim totiž klamnou naději, že se Orbán může polepšit.

Jenže to polepšení není zdaleka v tom, že přelepí plakáty a nefér útoky budou teď mířit na socialistu, místopředsedu Evropské komise Franse Timmermanse.

To polepšení by muselo znamenat obnovu plné demokracie v Maďarsku, nezávislé soudní moci, vládou neřízených veřejnoprávních médií, konec persekuce občanské společnosti, návrat skutečné politické plurality a plných občanských svobod a také konec xenofobní vládní demagogie vůči Evropské unii i migrantům.

Luboš Palata

Polovičatým krokem evropští lidovci nic nevyřešili. Jen poškodili sebe i Evropskou unii. A Viktor Orbán se jim stejně po evropských volbách jen vysměje.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio