Luboš Palata: Česko může být konečně v EU zemí, která přináší řešení, ne problémy

16. říjen 2021

Česká diplomacie patří po čtyřech letech vlády Andreje Babiše a jeho hnutí ANO k nejméně zasaženým rezortům. Také proto, že po velkou část fungování kabinetu ANO a sociální demokracie byl v čele ministerstva Tomáš Petříček, který se všemi silami snažil o pokračování havlovské tradice české zahraniční politiky a jen minimálně podléhal vlivům prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše.

Přesto i tady je co napravovat, a to především pokud jde o přesun unijní agendy z Černínského paláce do Strakovy akademie. Tedy z ministerstva zahraničí k premiérovi Andreji Babišovi.

Čtěte také

V nové vládní konstelaci by se slušelo, aby premiér s ministrem zahraničí spolupracovali na unijní problematice jako partneři. Ne aby si předseda vlády uzurpoval mnohé z toho, co by mělo zůstat v rukou diplomatů.

Vzhledem k dělnému duchu, který zatím v nové vládní dvoukoaliční většině panuje, i k tomu, že premiérem bude nekonfliktní Petr Fiala, můžeme něco takového očekávat. Bylo by ale dobré, kdyby se ministerstvo zahraničí nestalo jakýmsi zbytkovým rezortem. Ale aby bylo obsazeno skutečně silným a kvalitním ministrem. I proto, že Českou republiku čeká už za půl roku a dva měsíce předsednictví Evropské unie.

Předsednictví EU

Většinová vláda na rozdíl od dosavadního Babišova menšinového kabinetu, drženého u moci do značné míry prezidentem Miloše Zemanem, bude mít vůči Hradu daleko silnější pozici. A měla by ji využít k sebevědomé, jasně prozápadně a proevropsky orientované zahraniční politice, která naváže na nejlepší polistopadové tradice.

Čtěte také

Je sice pravda, že vedle silně proevropských stran, jako jsou Piráti nebo TOP 09, je klíčovou součástí vlády i eurorealistická Občanská demokratická strana. Proto se nějaký eurofederalistický obrat kabinetu nebo plán na urychlené přijetí eura čekat nedají.

Ale i tak je třeba znovu promyslet český postoj k Visegrádské čtyřce a míru spojenectví s autoritářsky se chovajícími vládami v Polsku a v Maďarsku. Zatímco s Babišem měla Česká republika také své máslo na hlavě v podobě premiérova střetu zájmů, nyní má šanci se vůči Varšavě a Budapešti pozitivně vymezit.

Luboš Palata

Ještě podstatnější než distancování se od dnešního Polska a Maďarska bude ale nalezení nosného a pozitivního programu nejen pro předsednictví, ale i pro naše dlouhodobé fungování v EU. Abychom s novou vládou přestaly být zemí, která věci v EU jen komplikuje, ale abychom začali hledat a přinášet řešení celoevropských problémů. Protože těch bude mít Unie a my s ní v příštích letech víc než dost.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio