Luboš Palata: Češi chtějí konec uhlí. Pro plány na bezuhlíkovou Evropu je to dobrá zpráva

11. únor 2020

Češi někdy dokážou překvapit sami sebe. Jako třeba v posledním průzkumu agentury Median, kde tři čtvrtiny respondentů podpořily postupný odklon České republiky od uhlí.

Mezi českými muži sice převažuje názor, že bychom měli uhlí nahradit novými jadernými zdroji, ale české ženy a mladí Češi obecně vidí budoucnost i české energetiky v obnovitelných zdrojích.

Čtěte také

Je to velká výhra pro Českou republiku a pevnost našeho členství v Evropské unii, kde bude odklon od fosilních paliv, uhlí především, jedním z hlavních témat příštích let.

Češi, viditelně ve větší míře než většina českých politiků, vidí směr, kterým se Evropská unie vydala jako smysluplný a velmi jednoznačně ho v této chvíli podporují. To do značné míry ulehčuje pozici premiérovi Andreji Babišovi a celé české vládě, která nemusí v prosazování cesty Česka k bezuhlíkové ekonomice narážet na zásadní odpor obyvatelstva, jako tomu je v jiných zemích střední Evropy, především v sousedním Polsku.

Jde proto v zásadě už jen o to, ekonomicky a manažersky zvládnout dostavbu jednoho až dvou nových bloků jaderných elektráren Temelín a Dukovany, a Česká republika má do značné míry v úkolu jménem omezení emisí vyhráno.

Zelená evropská revoluce

V případě dostatku relativně levné elektřiny pak už bude zbývat pouze postupná změna vozového parku směrem k hybridům a elektromobilům, k tomu mohou Česku pomoct i významné zásoby lithia v Krušných horách.

Čtěte také

Je tu však jedno ale. Podobně kladné bylo původně stanovisko Čechů k přijetí eura nebo k přijímání běženců, a to i muslimských. Vzpomeňme si například na to, jak během jugoslávských válek přijalo Česko před dvaceti lety mnoho tisíc muslimů z Bosny bez toho, aby to někdo vůbec řešil.

Stejně tak v Česku, nebo v sousedním Polsku, které je dnes podobně zapřísáhlým odpůrcem přijímání muslimských běženců jako my, nebyl kdysi žádný větší problém s udělováním azylu muslimským Čečencům z jihu Ruska.

Jenže pak přišel mediálně-politický tlak, který smíchal vybraná fakta, polopravdy i čisté lži. A když se do kampaně proti euru zapojil exprezident Václav Klaus a do útoků proti muslimským běžencům po prezidentovi Miloši Zemanovi postupně většina české politické i mediální scény, bylo v krátkém čase všechno jinak.

Luboš Palata

Věřme, že v případě „zelené evropské revoluce“ tomu tak nebude. A že racionální přístup, který dnes projevuje většina obyvatel Česka i část českých politiků, včetně vlády a premiéra Babiše, Česku vydrží. Selhat v další klíčové unijní otázce by se totiž Česku nemuselo vyplatit.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio