Luboš Palata: Bratislava je zcela jiné město než před 15 roky

15. únor 2014

Před pár dny, když jsem se procházel po bratislavské Obchodnej ulici, tak jsem se k smrti vyděsil. Na místě, kde jsem očekával malé okénko, na kterém se jako na posledním z míst Bratislavy prodávaly ještě před časem místní proslavené pirožky, buď s tvarohem, nebo ořechy, někdy dokonce s mákem a povidly, nebylo nic.

Kdo to jednou zkusil ochutnat, navždy propadl té slastné chuti, které se, pokud byly pirožky teplé, nic nevyrovnalo. A teď na tom místě stála nějaká nablýskaná čínská restaurace.

Naštěstí ale to vyděšení trvalo jen chvíli, protože jsem spletl o jeden blok domů a okénko, u kterého už stála malá fronta, jsem nakonec našel. Pirožky, čerstvě napečené měly v ořechové a tvarohové variantě, kousek za padesát eurocentů, a tak jsem si jich koupil deset.

Pirožky na Obchodnej jsou jednou z posledních vzpomínek na Bratislavu jako takové to normální, chudé hlavní město chudého Slovenska. Dnes se Bratislava před očima mění v město boháčů, především v místech, kde jsem před už skoro patnácti lety ve čtvrti za hradem několik roků bydlel, už o normální lidi téměř nezavadíte.

Není divu, na rohu ulice, která se jmenuje krásně Medzierka vyrostl obrovitý bytový dům, v které bydlí s rodinou sám premiér Robert Fico a několik ministrů jeho vlády. Betonová zeď pod domem, kde jsme někdy po roce 2000 se synem hrávali basket a házeli balonem do koše na zdi, je dnes obložená mramorem a do míst, kde byl ten basketbalový koš, směřuje ostříží zrak jedné z několika kamer, které tuto kdysi zapadlou uličku ozdobily.

I v Bratislavě se nůžky rozevírají a rozevírají se rychle a viditelněji, než tady u nás v Praze, kde je velký neměnný střed města, postavený už před víc než stoletím, a tak tu mohutné zbohatlické novostavby nejsou tak na očích jako v kapesním centru Bratislavy, obklopeném dnes zbohatlickými kopci, kde vilu pod milion euro nepořídíte.

Trochu se mi po té malinko ušmudlané, ale pro mě Čecha příjemně levné Bratislavě konce 90. let stýská. Stejně tak, jako se mi stýská po době, kdy být z Čech tady platilo skoro stejně, jako být ze Západu a se svým českým platem jsem si tu připadal tak trochu jako boháč.

Dnes, kdy Bratislava zarůstá milionářskými komplexy, platy i ceny tu jsou výrazně vyšší než v Praze a často jsou téměř stejné jako v nedaleké Vídni, se Bratislava stává luxusně drahým městem.

Ale dokud tu bude na Obchodnej ulici okénko s pirožky, tak to pořád ještě půjde.

Hezký sobotní večer vám přeje váš Luboš Palata.

autor: pal
Spustit audio