Luboš Palata: Berlín má znovu císařský zámek, obnovu královského sídla chce i Polsko

29. červenec 2021

Pokud jste nebyli v centru Berlína několik let, tak byste to tam dnes nepoznali. Během minulých roků tu vznikla mohutná stavba, která hlavnímu městu Spolkové republiky navrátila historickou paměť. Touto stavbou je replika Berlínského zámku, pro německé hlavní město obdoba Hradčan nebo vídeňského Hofburgu. 

Berlínský zámek chtěl východoněmecký komunistický režim vymazat nejen z mapy Berlína, ale z paměti lidí vůbec. Proto nechal po válce boji a bombardováním poškozený zámek strhnout a částečně na jeho místě postavil komunistický Palác republiky.

Čtěte také

Cesta k návratu zámku se otevřela po sjednocení Německa, kdy byl kvůli zamoření azbestem stržen Palác republiky. Trvalo však více než dvě desítky let, než se podařilo občanským iniciativám obnovu zámku za přispění státu prosadit.

Dnes už zámek, jehož východní čtvrtinu fasády tvoří ultramoderní část, opět zaplnil srdce Berlína. Mohutný císařský zámek vzbuzuje respekt a u některých i určité neblahé reminiscence. Ale obsah, který tvoří především kulturní, vědecké a muzejní instituce, budí naopak spokojenost. Slavný Muzejní ostrov v Berlíně v něm totiž dostal do své koruny další klenot.

Smysl v budoucnosti

Podobná debata o znovuvybudování královského sídla probíhá ve Varšavě. Jde o Saský zámek, největší z varšavských královských sídel, z něhož se dnes na okraji historického centra Varšavy zachoval pouze malý fragment, který je místem hrobu neznámého vojína.

Čtěte také

Současná polská vláda je rozhodnuta zámek obnovit a dotvořit tak historické centrum Varšavy o další jeho podstatnou část. Ta by vytvářela vstup do královských zahrad, jež jsou dnes oblíbeným varšavským parkem.

I v případě Polska a Varšavy jde o svým způsobem logický krok, který může polskému hlavnímu městu dodat velmi důležitý architektonický skvost. Nic proti tomu. V přepočtu tři miliardy korun si nepochybně může Polsko dovolit.

Špatným signálem ale je, že na obnově Saského zámku neexistuje dohoda mezi polskou vládou a opozicí ovládanou varšavskou radnicí. Ta tvrdí, že město potřebuje peníze na jiné priority.

Luboš Palata

To, co by mohlo vytvořit nutný konsensus, by byl jasný plán na využití obnoveného zámku na smysluplné věci, které by i polskou metropoli posunuly kulturně dál. Tak jak se to stalo v případě Berlína. Protože mají-li mít obnovené obří stavby minulosti smysl, musí být v jejich budoucnosti, nikoli v návratu do dob minulých.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio