Lovecká technika tučňáků kroužkových

22. leden 2013
Monitor

Antarktičtí tučňáci kroužkoví jsou nečekaně výkonní a úspěšní lovci. Odhalila to nová studie japonských biologů.

Tučňáci kroužkoví (Pygoscelis adeliae) se živí především mořskými korýši krilem, ale nezanedbatelnou část jeho potravy tvoří i hlavonožci a malé rybky. Jejich potravní chování i loveckou techniku se nyní podařilo detailně prostudovat týmu japonských vědců. Tučňáky vybavili obvyklými kamerami, ale navíc na jejich tělo připevnili dvojici akcelerometrů pro nepřímé sledování potravního chování. Kamery mají pod vodou výdrž asi hodinu a půl, ale akcelerometry mohou snímat data až padesát hodin.

Záznamy odhalily, že tučňáci kroužkoví loví především pod mořským ledem a jejich hlavní potravou jsou vedle krilu také ryby Pagothenia borchgrevinki z čeledi ledovkovití, které mají v krvi nemrznoucí proteiny. Kril tučňáci loví v různé hloubce, ale ryby jen v mělkých vodách. Samotné ulovení kořisti je velmi rychlé a efektivní: pokud je kril v hejnu, uloví tučňák dva korýše za jedinou sekundu. Za 78 až 89 minut pak dokáže ulovit 244 korýšů nebo 33 rybek.
Studie je důležitá nejen proto, že odhalila, jak skvělí lovci jsou tučňáci kroužkoví. Vědci nyní budou moci porovnat záznamy s kamer s daty z akcelerometrů a ověřit tak, do jaké míry je nepřímé sledování potravního chování tučňáků hodnověrné.

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.