Losi mají různé chutě, pochutnají si třeba na jedlích nebo borovicích. I to při jejich sledování na Lipensku zjistili zoologové šumavského parku

8. leden 2021 13:46

Zoologové ze šumavského národního parku monitorují velikost losí populace na jihu Čech. K oblíbeným lokalitám těchto zvířat patří okolí Přední Výtoně na Lipensku a zoologové po nich pátrají i v povodí Blanice. 

Zoologové vyrážejí po stopách losů dvakrát týdně, při každém průzkumu nachodí zhruba 15 kilometrů. Stopy po přítomnosti losů najdou často spíše nahoře, než na zemi. Bývají vidět například v podobě okousaných větviček stromů.

„Je potřeba zmonitorovat rozsáhlé území, na kterém se los pohybuje, je to několik tisíc hektarů. Za poslední dva měsíce jsme nalezli stopy a trus pravděpodobně dvou zvířat,“ doplňuje Jan Mokrý, vedoucí zoologického oddělení Šumavského národního parku.

Ve chvíli, kdy zoologové Jan Mokrý a Vladimír Dvořák narazí na stopu losa na zemi, měří délku kroku.

„Je to více, jak metr, sto dvacet centimetrů,“ konstatuje Vladimír Dvořák.

„Pokud genetická analýza nám dokáže z trusu vyseparovat jednotlivé jedince, můžeme usuzovat o početnosti populace,“ dodává Jan Mokrý.

Monitoring losů na jihu Čech potrvá do konce března, zoologové uvítají každou zprávu o losech i od veřejnosti.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte do svých počítačů či mobilů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio