"Loď duchů" archeologickým objevem roku

18. prosinec 2009

Časopis National Geographic vyhlásil desítku archeologických objevů, které měly v roce 2009 největší ohlas. Na prvním místě se umístil vrak kolesového parníku "A. J. Goddard" z dob "zlaté horečky" na Klondiku.

Prudká bouře, která udeřila na konci října roku 1901 na kanadské teritorium Yukon, poslala ke dnu kolesový parník "A. J. Goddard". Loď se potopila rychle. Posádka se marně snažila přetnout lana, která parník poutala k vlečnému nákladnímu člunu. Pak už stačili lodníci jen v panice odhodit sekyry, skopnout těžké boty a skočit do vody. K břehu se dostali pouze dva. Měli štěstí, že se zachytili trosek kormidelnické budky, kterou z lodi urval vichr. Napůl zmrzlé je náhodou objevil na břehu místní lovec kožešin. Tři lodníci z "A. J. Goddarda" našli v ledové vodě smrt. Podobné katastrofy nebyly žádnou vzácností. Bouřlivé počasí Yukonu poslalo ke dnu ročně obvykle hned několik lodí. Celkem lze najít v archivech svědectví o 25 potopených člunech.

Vrak parníku "A. J. Goddard" spočívající na dně jednoho z yukonských jezer se proměnil v "loď duchů". Na jeho palubě i v podpalubí to vypadá, jako kdyby ho posádka opustila před pěti minutami. Sekyry ještě leží na palubě vedle zutých bot. V kotli je stále dřevo a na plotně leží konvice a nádobí, ve které se vařila voda na jídlo. Vrak tak nabízí archeologům jedinečnou příležitost nahlédnout do všedního života aljašských lodníků v dobách "zlaté horečky" na Klondiku.

Klondike během "zlaté horečky"

"A. J. Goddard" byl kolesový parník podobný tomu, na jakém se plavila Katharine Hepburnová spolu s Humphreym Bogartem v oscarovém filmu Africká královna. Patnáct metrů dlouhou loď postavili v San Francisku, pak ji rozebranou na součástky dopravili do Kanady, a tam ji znovu složili dohromady. Při cestě na místo určení prošli nosiči a soumaři s jednotlivými díly parníku i přes obávaný Chilkootský průsmyk.

Parník tahal nákladní čluny po yukonských řekách a jezerech v dobách, kdy do tamějších pustin mířily tisíce lidí zlákaných vidinou rychlého zbohatnutí na nalezištích zlata. Posádka byla po většinu sezóny naprosto soběstačná. Živila se lovem, jak dokládají losí kosti v hrncích na plotně v kuchyni. Kovářská výheň a sada nářadí dovolovala lodníkům vyrobit nebo opravit většinu potřebných nástrojů či součástek.

Další archeologické objevy

A jaké jsou další zajímavé archeologické objevy, ke kterým v uplynulém roce došlo? Na druhém místě se třpytí největší anglosaský poklad 1500 zlatých a stříbrných předmětů, starý 1300 let, který byl nalezený na poli v centrální Anglii. Na třetí pozici je sbírka lebek s chrupem hustě zdobeným drahokamy. Jsou staré 2500 let a pocházejí z Jižní Ameriky.

Krystal rubínu

Další nález pochází ze severní části Peru. Archeologové tam dokončili práce na výzkumu hrobky močického panovníka. Místo odpočinku obsahuje zachovalé lidské ostatky, keramiku a šperky.

Páté místo zaujímá břidlicová tabulka se záhadnými vyrytými obrazci. Objevena byla v Jamestownu ve Virginii a je stará 400 let. Souvisí s prvním stálým osídlením Severní Ameriky Angličany a lze na ní rozluštit slova, čísla, rytiny lidí, rostlin a zvířat.

Šestý je nález nedaleko od slavného Stonehenge v Jižní Anglii. Jak se ukázalo, obřadní chrámy zde byly celé tisíciletí před vznikem této posvátné svatyně, na rozdíl od ní byly ovšem ze dřeva. Po 60 letech objevili archeologové v havajských vodách dvě ponorky z II. sv. války, které potopilo japonské námořnictvo. National Geografic zařadil tento objev na 7. místo.

Stonehenge

Osmé místo zaujímá množství předmětů, mezi nimi i sada navigačních pomůcek důležitých pro orientaci v námořních mapách, které byly nalezeny ve vraku lodi patřící nechvalně proslulému pirátovi z 18. století Blackbeardovi. Devátá je kostra "vampíra" pocházející z Benátek 16. století. V ústech měla cihlu na obranu před zlou mocí. A neobvyklá kostra ženy pohřbené vsedě z rané doby bronzové, objevená v centrálním Německu, se řadí na 10. místo.

autoři: Jaroslav Petr , Naďa Reviláková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.