Listy o polemice kolem papežovy přednášky

16. září 2006

Mezi křížem a půlměsícem to zase jednou pořádně jiskří, píše ve svém dnešním vydání rakouský deník Der Standard. A to konkrétně od přednášky papeže Benedikta XVI., která se odehrála na půdě univerzity v německém Řeznu. Rozpětí reakcí na papežova slova je v islámském světě obrovské.

Na jedné straně se objeví hysterické nesmysly, jako třeba přirovnávání papeže k Mussolinimu a Hitlerovi. Na straně druhé je poněkud umírněnější postoj, který zdůrazňuje, že by se mělo vycházet z pozitivního úmyslu, který papeže k tomuto výroku vedl. Otázkou ale zůstává, jestli v této době, která je přesycena strachem z teroristů, bylo ze strany papeže moudré, že přišel s tímto prastarým citátem. Člověk tak vzdělaný, jako právě bývalý kardinál Ratzinger, přece své argumenty mohl podložit něčím jiným, domnívá se rakouský list.

Papeže samotného možná vůbec nenapadlo, co jeho erudovaná přednáška na univerzitě, kde kdysi sám učil, může způsobit, píše dnes britský deník The Guardian. A sice to, že odkaz na šest set let starý dialog mezi byzantským vládcem a perským muslimem se stane jiskrou, která znovu zapálí oheň mezi islámem a křesťanstvím. Jenže i kdyby Benedikt XVI. navzdory své reputaci jako člověka, který se vždy puntičkářsky připravuje, selhal a nedokázal odhadnout dopad svých slov, jeho poradcům se to stát nemělo, domnívá se The Guardian.

"Migréna z migrace" to je titulek komentáře posledního vydání týdeníku The Economist věnovaného problému, který stále více trápí především starší členské země Evropské unie. I ty státy, které hned v roce 2004 otevřely svůj pracovní trh občanům nových členských zemí Británie, Irsko a Švédsko. V Bruselu se do komentáře začetl zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka:

Economist ve svém komentáři příliš nerozlišuje mezi legálními a nelegálními přistěhovalci. Na příkladu tisíců Senegalců, kteří směřují na Kanárské ostrovy patřící Španělsku, přičemž mnozí se při nebezpečné 1600 kilometrů dlouhé plavbě utopí¸ ukazuje, že nebezpečí smrti imigranty neodradí. Budou prostě přicházet - ať legálně či nelegálně - a bohaté země se s tím budou muset vyrovnatl. Specifický problém Evropských zemí je podle týdeníku v tom, že nejsou schopné své akce koordinovat. Britská vláda tvrdila v roce 2004, že když otevře svůj pracovní trh Polákům, Čechům, Slovákům a dalším občanům nových členských zemí, přijede jich ročně tak 13 tisíc.

Ve skutečnosti jich dorazilo 25krát víc píše Economist. Příčina je v tom, že současně neotevřely svůj pracovní trh další starší země. Evropské komisi se nepodařilo postup členských zemí koordinovat. To neznamená, že by evropské státy spolupracovat neměly, jenom to ukazuje že by neměly vyslyšet volání Bruselu, aby předaly více pravomocí právě Evropské komisi - to by situaci jen zhoršilo, konstatuje Economist. Miláno chce na modelkách vidět více masa, píše dnes mezinárodní deník International Herald Tribune. Starostka italského Milána následuje nedávný příklad ze Španělska. Tam totiž organizátoři prestižního týdne módy nařídili, že se na módních molech nesmí objevit příliš hubené modelky. Starostka Milána tak návrhářům vzkazuje, aby se také před nadcházejícím týdnem módy v~jejím městě trochu pocvičili v matematice a spočítali modelkám jejich BMI index. Už je prý totiž nejvyšší čas, aby se veřejnosti přestaly prezentovat nezdravě vypadající modelky.

autoři: mma , dst
Spustit audio