Limberský jako sportovní celebrita dostal mnohem mírnější trest, říká dopravní psycholog

5. leden 2016

Plzeňský fotbalista a reprezentant David Limberský se vyhne vězení za nehodu, kterou způsobil loni v září v opilosti na pražském Smíchově. Státní zastupitelství pro Prahu 2 stíhání podmínečně zastavilo.

Limberský se ke svému činu přiznal a zaplatil veškeré škody, které při nehodě způsobil. Navíc se dobrovolně zavázal, že se zdrží po dobu 12 měsíců řízení všech motorových vozidel. Státní zastupitelství dalo Limberskému zkušební dobu 4 roky. Pokud by se v této době provinil, soud by kauzu znovu otevřel.

„Myslím si, že se neměří všem stejným metrem. Určitě v tom hraje roli, že se jedná o sportovní celebritu,“ je přesvědčen dopravní psycholog Martin Kořán.

Podle Kořána je to odlišný přístup než se uplatňuje u běžných řidičů, kterým je naměřeno více než 1 promile alkoholu v krvi. Řízení v takové opilosti je automaticky považováno za trestní čin, což znamená trest odnětí svobody nepodmíněně, odebrání šesti nebo sedmi bodů, vysokou pokutu a zákaz řízení vozidla na 2 roky.

Podle Josefa Biňovce, advokáta a specialisty na dopravní právo, je odklon od klasického trestního řízení v tomto případě možný. Podmínkou je, že se Limberský k činu přiznal, uhradil škodu a zavázal se, že se zdrží činnosti, která vedla k trestnímu jednání, tedy že nebude řídit.

„Další podmínkou mohlo být, že složí peněžitou částku na pomoc obětem trestné činnosti. Tato částka by měla být vyšší než dvouměsíční příjem pana Limberského,“ říká Biňovec. V případě Limberského tato podmínka zřejmě nebyla uplatněna.

Česká justice začala v poslední době tvrdě postihovat silniční piráty. Příkladem je loňský rozsudek 15,5 roku za úmyslné najetí do dodávky v Brně anebo šestiletý trest za vybržďování na D1.

Petr Kořán s přísnými tresty souhlasí. „Trestné činy v souvislosti s agresivní jízdou, vybržďováním a vyhrožováním se množí, tudíž je zapotřebí pevnější ruky a odsuzování těchto jedinců k nepodmíněným trestům odnětí svobody.“

autoři: bur , Ondřej Nováček
Spustit audio