Liga LOL: francouzští novináři na sociálních sítích šikanovali ženy

18. únor 2019

Zhruba 30 pařížských novinářů se několik let bavilo na úkor svých kolegyň. Ty ovšem jejich vtipkování na sociálních sítích popisují jako obtěžování a šikanu.

V roce 2010 vznikla na Facebooku soukromá skupina nazvaná Liga LOL. Sdružovala asi tři desítky mužů, kteří zastávali významné posty v médiích a reklamě. Deník Libération vydal začátkem února reportáž, která popisuje, jak členové Ligy LOL systematicky a opakovaně obtěžovali novinářky, bloggerky a další ženy, které pracovaly v médiích.

Nenápadné obtěžování i veřejné ponižování

Obtěžování mělo různé podoby. Módní novinářce a bloggerce Capucine Piot psal například zakladatel skupiny tweety typu: Opravdu výborný zdroj! Anebo: Jsi směšná, jak si takhle tvrdohlavě stojíš za svým. Jednotlivé tweety vypadají vcelku neškodně, když vám ovšem takové veřejné zprávy přichází ve frekvenci jedna až dvě denně po dobu roku a půl, dává to úplně jiný obrázek. Capucine Piot popisuje, jak ji takovéto tweetování ničilo a jak se díky němu stala obětí dalších trollů, kteří s Ligou LOL neměli nic společného. Členové Ligy LOL ovšem neváhali sáhnout i ke klasikám z oblasti kyberšikany, mezi které patří veřejné šíření falešných pornografických videí nebo gifů. Neplatí sice, že by každý případ šikany byl společně připravován v rámci facebookové skupiny, nicméně příslušníci LOLu se trollením a obtěžováním svých kolegyň dobře bavili. A právě členství v tomto soukromém mužském klubu přispívalo k tomu, že se interní pomluvy a výsměch měnily ve veřejné obtěžování a šikanu.

Důsledky šikany zažívám i po letech

Server BBC odkazuje na twitterový účet novinářky věnující se vědě – Florence Porcel, která na svém účtu zveřejnila anonymizovanou odpověď na soukromý omluvný e-mail, který jí po odhalení deníku Libération poslal jeden z ligistů. Porcel popisuje, jak s sebou trhla, když ve svém e-mailu uviděla, kdo jí píše. Jak dostala panickou ataku a trvalo 20 minut, než mohla normálně dýchat. Jak si poté, co dočetla omluvný e-mail, myslela, že se jedná o další vtip. Věděla, že to tak není, ale stejně se nemohla zbavit pocitu, že se chystá její další veřejné ponížení. V hlavě se jí promítalo, jakou boudu na ni před lety odesílatel ušil.

Smutek - emoce - beznaděj

Seděla tehdy s kamarádem na večeři, když jí zazvonil telefon. Člověk, který se představil jako editor prestižního zpravodajského vysílání, jí nabízel práci. Protože tenkrát pracovala jen na dohodu, u které nebylo jisté, jestli ji na konci roku prodlouží, o nabídku zaměstnání měla zájem. Hned po skončení hovoru měla pocit, že se jedná o podvod, a řekla to kamarádovi i svému zaměstnavateli. Když se telefonní hovor druhý den objevil na internetu (kde ho šlo ještě nedávno snadno dohledat), rozplakala se v kanceláři a několik dní měla strach vycházet z bytu. Nahrávka navíc byla impulzem pro dlouholetou kyberšikanu od dalších lidí. Jak novinářka píše, omluvu – byť po letech – uvítala, nicméně tenhle vtípek jí změnil život a jeho důsledky stále trvají.

Není snadné se ozvat

Od zveřejnění reportáže v Libération se ozývá čím dál víc novinářek, které popisují, jakému obtěžování byly ze strany členů Ligy LOL vystaveny. Na otázku, proč tak dlouho mlčely, odpovídají, že nebylo – a pořád není – snadné ozvat se proti lidem, kteří zastávají vysoké posty v médiích a těší se uznání novinářské obce i veřejnosti. Určitou satisfakcí pro postižené ženy nicméně může být, že poté, co celá kauza vyšla najevo, s mnohými z LOListů jejich zaměstnavatelé dočasně přerušili spolupráci, a to bez ohledu na to, o jak velká jména francouzské mediální scény se jedná.

Jak se členové Ligy LOL staví ke svému někdejšímu jednání? A jaké dopady má odhalení Libération na francouzskou mediální scénu? Poslechněte si celý Výběr z médií s Vítkem Svobodou a Zuzana Kubišovou.

Článek je součástí Výběru z médií, který můžete ve vysílání Radia Wave slyšet každou středu po 15. hodině.

autor: zzk
Spustit audio