Lidi v hmotné nouzi učíme, jak přežít v nepřehledném systému. Ne jak nakládat s penězi, říká poslankyně

27. červen 2018

V poslanecké sněmovně se projednávají návrhy na změnu zákona o podpoře v hmotné nouzi. Důvodem je systém poukázek, které zčásti nahrazují peníze. Neziskové organizace i někteří zákonodárci tvrdí, že poukázky komplikují život především chudým a nemocným. Údajně proto, že si úřady chtějí ulehčit práci.

Poslankyně z Pirátské strany Olga Richterová připomíná původní smysl úpravy zákona. „Už v minulém platném zákoně bylo, že po individuálním posouzení úřadu práce mohli úředníci vyplácet dávky v poukázkách. Naprosto odůvodněné je to v případech, kdy je někdo v těžké závislosti, třeba na hracích automatech. Jsem si vědoma toho, že s tímto měli zaměstnaci úřadu práce papírování navíc, ale byl to přesně ten nástroj pro konkrétní případy,” vysvětluje. 

Lidi v hmotné nouzi tím ani moc neučíme plánovat s penězi, učíme je, jak přežít v nepřehledném systému.
Olga Richterová

Plošné vyplácení v poukázkách je podle poslankyně problematické. „Právě proto, že je plošné, se na to mohla nabalit plošná „šmelina” - překupníci, kteří od lidí ty poukázky berou a za nevýhodný kurz je směňují na peníze. Nebo praktiky, kdy si v supermarketech udělají fiktivní nákup, na reklamacích ho vrátí a tím získají peníze. Opatření nepoctivým nezabrání, aby se k financím nedostali. Ostatním to velice ztíží běžné fungování,” myslí si Richterová. 

„Termíny výplat dávek a ostatních dávek jsou rozdílné. V situaci, kdy platíte řadu věcí na začátku měsíce, máte dnes těžký problém. Lidi v hmotné nouzi tím ani moc neučíme plánovat s penězi, učíme je, jak přežít v nepřehledném systému,” podotýká poslankyně z Pirátské strany.

Nepletu se

Podle poslankyně za hnutí ANO Jany Pastuchové je nejlepší cestou rozdělit vyplácení podpory, část by se podle jejího návrhu měla vyplácet poukázkami. „V žádném případě nejsem pro jejich naprosté zrušení. Vždycky jsem se snažila o to, aby se občané, kteří chodí pravidelně do práce a jsou vzorem pro své děti, měli lépe než ti, kteří sedí doma a pobírají sociální dávky,” říká.

Vždycky jsem se snažila o to, aby se občané, kteří chodí pravidelně do práce a jsou vzorem pro své děti, měli lépe než ti, kteří sedí doma a pobírají sociální dávky.
Jana Pastuchová

„To, že jsou výplaty dávek v jiném termínu, je systémová chyba, která se dá napravit. Není to důsledek toho, že někteří klienti dostávají část dávek v poukázkách. Bavíme se tu o dávkách hmotné nouze, náš systém je velice štědrý na sociálních dávkách. Tohle je jen jedna z nich. Klienti nedostávají jen jednu, ale daleko více,” upozorňuje poslankyně Pastuchová.

Do loňského prosince mohly úřady individuálně nakládat s poukázkami, poslankyně Pastuchová navrhla plošné rozšíření poukázek od 35 do 75 procent výplaty celé sociální podpory. Nyní přichází s návrhem, který vyplácení dávky v hmotné nouzi opět mění. Že by se pletla, ale nepřipouští. 

Česku hrozí sociální katastrofa, tisíce lidí na ubytovnách nemají čím platit, varuje ředitel Institutu pro sociální inkluzi

V Ústí nad Labem se zavírají dvě ubytovny, chodba v Modré ubytovně

Podaří se někdy vyřešit, nebo aspoň omezit byznys s chudobou? Odpovědi ředitele Institutu pro sociální inkluzi Martina Šimáčka a zástupce Odboru nepojistných sociálních a rodinných dávek Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (MPSV) Petra Becka nabízí Pro a proti.

„Tento zákon podepsalo v minulém volebním období 131 poslanců. Dále šel do Senátu a k panu prezidentovi, žádná připomínka k tomu nebyla. Po dvou měsících od uvedení do praxe se začaly ozývat platformy pro sociální bydlení a začleňování. Teď jsem dostala statistiku na 58 občanech. To prosím není statistika, já tady mám statistiku občanů České republiky, kteří to naopak schvalují, že se tyto dávky udělují v poukázkách,” říká.

autoři: Veronika Sedláčková , vis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.