Luboš Palata

externí komentátor

Připravuje komentáře pro pořad Názory a argumenty Českého rozhlasu Plus.

Spolupracuje s Radiožurnálem a Českým rozhlasem Plus, především jako zahraničně politický komentátor. 

Je evropským editorem a komentátorem MF DNES. Jako novinář pracuje od roku 1990. Prošel redakcemi jako RFE/RL, BBC, týdeníkem Respekt, Českou televizí či deníkem Lidové noviny. 

V letech 2002 – 2004 byl stálým středoevropským zpravodajem Hospodářských novin, poté dva roky zástupcem šéfredaktora slovenského deníku Pravda. Jeho články vychází pravidelně i v polském deníku Gazeta Wyborcza, slovenském deníku Sme, nebo měsíčníku Landes Echo. 

Narodil se v roce 1967. Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově, v současné době studuje aplikovanou etiku na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. Je nositelem básnické ceny Marušky Kudeříkové, novinářské ceny Ferdinanda Peroutky a rakouské Středoevropské ceny, ceny Jana Beneše a v roce 2010 a 2011 získal i českou nominaci na Cenu Evropského parlamentu. Je ženatý, má tři děti a tři vnoučata.  

Během své novinářské kariéry napsal také básnické sbírky Life in Pornography (1990) a Zápisky nerozvedeného (2005), první českou knihu esemeskových básní, na kterou v roce 2016 navázal vydáním sbírky Esemesky. Měl deset samostatných výstav obrazů, fotografií a grafik, mimo jiné v pražské galerii Jakubská, v Novém Jičíně nebo Telči, přes dvacet jeho děl je v soukromých sbírkách. 

Všechny články

Stránky

Sledujte nás

Kolegové