Lidé zablokovali kvůli pomalé stavbě přeložky dopravu na silnici v Malém Poříčí

27. září 2018 11:41

Na silnici mezi Náchodem a Hronovem se včera odpoledne tvořily dlouhé kolony. Důvodem byla ohlášená protestní akce. Její účastníci přecházeli patnáct minut bez přerušení přes přechod pro chodce. Chtěli tak upozornit na údajně pomalou přípravu stavby přeložky silnice, která má auta odvést mimo zástavbu. Krajský úřad s uváděnými důvody nesouhlasí, podle něj vybudování přeložky komplikují složitá jednání s majiteli pozemků. 

Protest začal po 16. hodině, následně zhruba dvacítka protestujících silnici zablokovala. Šlo o podobnou akci jako v roce 2015, kdy spolek Obchvat Náchoda akci uspořádal poprvé. Tehdy byli někteří řidiči agresivní. I proto přijeli tentokrát na akci dohlížet policisté z antikonfliktního týmu.

Vyřeší silniční obchvat Náchoda dopravní situaci?

Kolona aut. Ilustrační foto.

Sbor dobrovolných občanů, o.s. vnímá dopravní situaci v Náchodě jako dlouhodobě kritickou. Mnoho obyvatel věří, že s dostavbou obchvatu zmizí dlouhé kolony aut blokující průjezd městem. Vedení města v tomto případě vyslyšelo hlas občanů a tlačí na výstavbu náchodského obchvatu. Doprava uvnitř města zůstává neřešena a situace se zhoršuje. Obchvat Náchoda, nebo rychlostní komunikace R11? To je téma, o kterém se v poslední době dost často diskutuje. I přes určitou hrozbu nedostatku finančích prostředků, prioritou pro vedení náchodské radnice je, jak redaktorce Janě Tomkové potvrdil starosta Oldřich Čtvrtečka, výstavba obchvatu města. Podrobnosti o problematice obchvatu Náchoda najdete například na těchto internetových stránkách zde nebo zde.

„Jsou tu k dispozici dvě hlídky pořádkové policie a tři členové antikonfliktního týmu. Jsme v kontaktu jak s účastníky protestu, tak i řidiči. Těm se snažíme situaci vysvětlit," říkal na místě koordinátor antikonfliktního týmu Policie České republiky Daniel Kubín.

Jedním z protestujících byl také místní obyvatel Josef Santner, který bydlí přímo u hlavní silnice. Podle něj je situace neúnosná.
„Sedím venku a mám puštěnou muziku, abych přehlušil ta projíždějící auta. Prostě musím chodit se sluchátky. A pokud se nic nezmění, budeme šlapat po přechodu dál a protestovat. Třeba klidně jednou týdně, to není problém."

Asi po patnácti minutách protestující silnici uvolnili a doprava se pomalu rozjela. Přestože se vytvořily několik stovek metrů dlouhé kolony, policisté nemuseli řešit žádné konflikty.

Podle úředníků komplikují přípravy stavby jednání s vlastníky pozemků

Vedení Krajského úřadu Královehradeckého kraje s důvody, které uvedli protestující nesouhlasí. Vše podstatné pro stavbu zhruba 3,5 kilometru dlouhé přeložky je prý připraveno, k protestům tak není žádný důvod.

Přecházením po přechodu se lidé snaží domoci urychlení výstavby přeložky silnice (ilustrační foto)

„Kraj má stavební přípravu zpracovanou tak, že už může mít stavební povolení v řádech několika měsíců. K tomu je zapotřebí přesvědčit vlastníky potřebných pozemků a to právě nyní kraj řeší. První jednání s nimi již proběhlo v loňském roce, kdy měli dostat cenu v místě a čase obvyklou. A peníze po dokončení stavby," vysvětluje Sylvie Velčovská, mluvčí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Podle ní letos jednání pokračovala. Dohoda se změnila a podle té nejnovější ze srpna, by lidé měli peníze za své pozemky dostat dříve, už před vydáním stavebního povolení.
„Ale pouze v případě, že budou souhlasit s navrhovanou cenou. A ta je stanovena znaleckým posudkem."

Někteří vlastníci ale chtějí peněz víc. Zatím je tak domluven jen výkup pouhé čtvrtiny potřebných pozemků.

autoři: Václav Plecháček , Michal Baják
Spustit audio

Související