Lidé z Nového Klapý se bouří proti plánovanému servisnímu kamionovému centru

6. duben 2011

V Lovosicích, v části zvané Nové Klapý, by mělo vyrůst servisní centrum kamionů Volvo. Záměr ale naráží na odpor tamních obyvatel. Ti svůj nesouhlas dali najevo také při minulém jednání zastupitelů.

Lidé chtějí, aby město hájilo jejich zájmy. Obávají se, že servis pro kamióny už beztak narušené životní prostředí ještě zhorší. „Udělali jsme si průzkum mezi obyvateli – 95% s tímto nesouhlasí a 5% říká, že s tím nechce mít nic společného, že s tím nic neuděláme.“ hájí obyvatele Nového Klapý Jarmila Berešová, bývalá lovosická radní a dodává, že už třikrát se v minulosti podařilo odvrátit, aby se tu stavěly obří haly, překladiště zboží apod.

Společnost Volvo Truck chce servis postavit na svém pozemku, předesílá lovosická starostka Lenka Lízlová. „Záměr investora v tuto chvíli neodporuje územnímu plánu. Vedení města chce vyjít vstříc občanům Nového Klapý, ale jsme velmi limitováni. Můžeme se vyjádřit až v rámci územního řízení, stejně tak jako občanské sdružení Nové Klapý.“ tvrdí lovosická starostka Lenka Lízlová. Jarmila Berešová, a s ní i mnoho obyvatel Nového Klapý, je ale přesvědčena, že záměr je v rozporu s územním plánem. „ Ve smíšené zóně nesmí být živnosti nebo řemesla, které podstatně ruší bydlení. A velké kamiony, šest nebo dokonce osm boxů na servis, myčka na obrovská vozidla… To si myslím, že rozhodně životní prostředí nezlepší." vyjadřuje pochybnosti obyvatel Nového Klapý Jarmila Berešová.

autoři: Alexandr Mitrofanov , Miroslav Zimmer
Spustit audio