Lidé vstupují v Ústeckém kraji do zdravotnických zařízení i bez roušky, stačí ale upozornění

25. červenec 2020 07:53

Nařízení platí od pátku 24. července od sedmi hodin pro všechna sociální a zdravotnická zařízení. Počet nemocných covidem-19 se totiž zvyšuje. Lidé tak musejí mít zakrytá ústa i v čekárnách nebo lékárnách.

Například v nemocnici s poliklinikou v Bílině jsou hlavně ordinace praktických i odborných lékařů. Na nošení roušek příchozí upozorňuje cedule u vchodu.

„Někteří ji nemají,“ řekla ale recepční Helena Chocholáková. „Takže je upozorníme, nabídneme jim roušky, které jsou šité dobrovolníky. Nechají si poradit, vezmou si roušky,“ dodala.

 A lidé, kteří roušku na ústech při vstupu do budovy neměli, přiznávají, že nebýt vládního usnesení, sami by si automaticky ústa rouškou nezakryli. „Asi bych si ji nevazala,“ přiznala v jedné z čekáren návštěvnice bílinské polikliniky s nemocnicí Marie Žibřidová. „Ale mám ji. Neustále ji nosím v igelitovém sáčku v tašce.“

Bílinská nemocnice navíc omezila návštěvu lůžkových částí ze sedmi na tři dny v týdnu. Podle jednatelky Andrey Novákové je to především kvůli starším lidem, kteří do polikliniky s nemocnicí v Bílině často chodí.

Stejné opatření jako v Ústeckém kraji platí i v sousedním Libereckém.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související