Lidé v prvním století měli podobné frustrace jako my. Muzeum Bible ve Washingtonu nabízí výlet do Ježíšova rodného města

Jak moc se figurky v betlémech, které si před Vánoci stavíme, liší od reality? Ve Spojených státech zkusili zrekonstruovat každodenní život na Blízkém východě před dvěma tisíci lety. Jde ale jen o jednu z mnoha expozic velkolepě pojatého Muzea Bible, které už pět let vítá návštěvníky kousek od Bílého domu ve Washingtonu.

Naomi je včerejší. Žije v Ježíšově době v Nazaretu a zrovna ve svém stavení ukazuje cizincům, jak vaří, jak peče chleba, a vypráví, že pro ryby to má ke Galilejskému moři celý den cesty. Tedy minimálně to tahle dáma oblečená v dobových šatech a obklopená do detailu propracovanými kulisami umí skvěle předstírat. Ostatně, má to v popisu práce.

O představitele postav není nouze

Seth Pollinger je manažer Muzea Bible zodpovědný za obsah výstav: „Je štěstí, že ve Washingtonu máme hodně lidí, co o tuhle pozici měli zájem. Díky nim jsme schopní co nejvěrněji přenášet lidi z 21. století do kontextu života v prvním století, což je podle mě důležité k pochopení biblických textů,“ říká pro Český rozhlas.

Lidé i společnost tehdy měli své vlastní zájmy a potíže. I když je pravda, že v mnoha ohledech byly dost podobné, ať se to týká třeba frustrace z těch, kteří jsou u moci, nebo toho, že i tehdy byla společnost rozdělená podle bohatství na ty, co mají, a ty, co nemají,“  zamýšlí se Seth Pollinger. 

Čtěte také

Najdeme tu třeba velkou knihovnu s biblemi ve víc než dvou tisících jazykových mutací, do kterých byla nejprodávanější kniha dějin přeložena. A vedle toho působí impozantně regály se stovkami žlutých prázdných knih. Ty symbolizují jazyky, co na svůj překlad bible stále čekají.

Chybička se vloudila

Seth Pollinger říká, že se nedá jednoduše určit, který ze stálých nebo vypůjčených předmětů má největší hodnotu. Je to citlivé téma, protože muzeum vystavuje třeba i víc než tisíc let staré bible nebo archeologicky cenné předměty z Blízkého východu, a některé další muselo ještě před otevřením vrátit, protože se zjistilo, že šlo o pašované zboží. Hlavní investor Muzea Bible za to zaplatil pokutu tři miliony dolarů.

Kontroverze provázela otevření největšího soukromého muzea v americkém hlavním městě, kde se všechno točí kolem jedné jediné knihy a kde se odborníci ze Spojených států i Izraele pokusili vytvořit atmosféru Nazaretu v době, kdy tam Ježíš podle Bible vyrůstal.

„Jak jsme poznali my, a myslím, že i celý muzejní průmysl, minulost vystavených předmětů je důležitá. Snažíme se zkoumat, co nejlíp to jde, jakýma rukama na své cestě sem do muzea prošly. V řadě případů se to nedaří stoprocentně, jindy se zase zjistí, že průvodní dokumenty jsou nevěrohodné,“ komentuje Seth Pollinger. 

autoři: Jan Kaliba , aka
Spustit audio

Související