Lidé v Doněcku se bojí, že město zachvátí anarchie a ovládnou kriminálníci

30. květen 2014

Z ukrajinských prezidentských voleb sice vzešel jasný vítěz – magnát Petro Porošenko vyhrál s přehledem už v prvním kole – situace v zemi však zůstává napjatá a nepřehledná. Zejména na východě Ukrajiny, kde armáda již několik dnů zasahuje – s nejasným výsledkem – vůči proruským separatistům, jimž nová hlava státu vyhlásila nesmiřitelný boj.

A jak v této atmosféře žijí obyčejní lidé, obyvatelé milionového Doněcku? Ptá se magazín Spiegel a zjišťuje: jsou stále znepokojenější pokračujícími těžkými boji v okrajových čtvrtích města a zlověstnými fámami o dalších leteckých útocích a masové evakuaci. Situaci zostřují protichůdné reportáže médií, která sama většinou nemají dostatek relevantních informací a sází na spekulace a dohady. A v případě těch ruských na kremelskou propagandu.

Nad hlavami obyvatel Doněcka neustále prolétávají stíhačky ukrajinské armády, která hned po prezidentských volbách zahájila „protiteroristickou operaci“ s cílem vypudit z východoukrajinských lokalit proruské separatisty. Čas od času civilisty vyděsí sirény, které se rozezní v různých částech města. Nikdo neví, co toto zlověstné varování znamená.

Těžké boje se odehrávaly na blízkém mezinárodním letišti, které se ocitlo v rukou povstalců. Armáda sice ohlásila, že už má tento strategický bod pod kontrolou, ale letiště je stále mimo provoz. Oficiálním informacím však věří málokdo.

Čtěte také

Občané sledují hlavně ruské televizní stanice, které jednostranně svalují vinu za eskalaci situace výhradně na „fašistický režim“ v Kyjevě. A varují obyvatele před plány ukrajinské armády, která prý chce boje proti separatistům po bitvě o letiště přesunout i do centra města.

Kyjevská vláda všechna obvinění kategoricky odmítá a doněcký starosta Alexandr Lukjašenko ujišťuje občany s tím, že letecký úder na město nepřichází v úvahu a ruská mediální masáž je falešná a zaměřená na další vyhrocení napětí.

Boje o letiště v Doněcku

PocitPocinejistoty však jeho slova nerozptýlila.Žena, která se představila pouze jako Natálie, se reportérům Spiegelu svěřila s všeobecným míněním, že evakuace civilistů je nevyhnutelná. „Mluví o tom všichni a můj zaměstnavatel mě poslal z práce domů. Mám už sbaleno a čekám…“

Strach je všudypřítomný. Další z obyvatelek Doněcku dodává: „Manžel mi volal a nabádal mě, abych se okamžitě uchýlila do sklepa, protože město má být v nejbližší době bombardováno. Oligarchové a zazobaní podvodníci jsou v bezpečí ve svých palácích v cizině, a nám, obyčejným lidem, zbývá jen úprk do sklepa,“ dodává rozhořčeně žena.

Mnozí z obyvatel tak zůstávají kvůli obavám z násilí zavřeni doma. Na druhé straně každodenní život ve městě funguje dál více méně v obvyklém rytmu. Úřady jsou otevřené, veřejná doprava funguje jako jiny. Mnoho obchodních center však zavřelo brány, a to včetně centrálního trhu. Obyvatelé už začínají pociťovat nedostatek potravin a před dosud otevřenými obchody se tvoří dlouhé fronty.

Čtěte také

Zavřeny jsou některé univerzity, školy a školky. „Náš personál přišel bez výjimky do práce, ale polovina dětí zůstala doma,“ říká učitelka jedné z mateřských škol. Její budova se nachází na rušné křižovatce. „ Po celou dobu jsme slyšeli střelbu,“ informuje pedagožka. A dodává, že řada rodičů se snaží dostat děti z města. „Poslali jsme vnuka do Dněpropetrovska vlakem. Ale i nádraží bylo ostřelováno,“ stěžuje si další z učitelek.

V Doněcku jsou teď v obležení cestovní kanceláře, kde se lidé snaží získat víza. „Právě tu jeden muž žádal o roční vízum do Bulharska, kam chce kvůli obavám z bojů poslat celou rodinu,“ prozrazuje šéf jedné z cestovních kanceláří, která však takovým žádostem často nemůže vyhovět.

Když se však obyvatel Doněcku zeptáte, zda si přejí rozdělení Ukrajiny, mnozí odpoví záporně. Více se obávají posilování separatistů, kteří by mohli město mocensky ovládnout. Někteří z nich ale opakují to, co slyšeli v ruské televizi. „Tohle je občanská válka a vládci v Kyjevě chtějí získat Doněck včetně celé infrastruktury, která tu byla vybudována v roce 2012 u příležitosti evropského fotbalového šampionátu.“

Jiní naopak projevují vládním operacím sympatie. „Země musí reagovat na agresi, jinak teror separatistů nikdy neskončí. Vzdušné údery jsou jen epizodou oproti obavám, že město zachvátí anarchie a ovládnou je kriminálníci a násilníci. A to je dnes naprosto reálná hrozba.“

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.