Lidé v Česku mají možnost zbavit se některých svých dluhů. Pokračuje totiž akce Milostivé léto 2

8. říjen 2022

Na tísňovou linku organizace Člověk v tísni zavolalo od začátku září víc než pět tisíc lidí. Zajímali se o možnost, jak vyřešit své exekuce během právě probíhající státem vyhlášené akce Milostivé léto 2. Lidé v exekuci mohou vymáhané peníze splatit do konce listopadu bez úroků nebo penále, stačí jim uhradit zbylý dluh a poplatek 1815 korun exekutorovi.

Čtěte také

Během akce Milostivé léto 2 jde o exekuce zahájené před 28. říjnem minulého roku, a to především u veřejných institucí. Podrobnosti mohou lidé zjistit třeba u poradců neziskových organizací.

„Dobrý den, tady Eva Dittrichová. Já vám volám ohledně vašeho dotazu.“
Dluhová poradna v Broumově na Náchodsku. Eva Dittrichová z organizace Člověk v tísni řeší s klientkou podrobnosti týkající se její exekuce.
„My prostě potřebujeme zjistit, jaký je původní dluh a proč to tam takto vzniklo.

Takových telefonátů i osobních schůzek má po celém Královéhradeckém kraji v posledních týdnech mnoho, zájem dlužníků o zastavení exekucí je podle ní velký. „Je to tak, že řešíme individuálně každého člověka a těch případů je prostě hodně.

Čtěte také

Zatímco v první vlně Milostivého léta lidé většinou řešili menší dluhy, tedy třeba ty z městské hromadné dopravy, teď se chtějí zbavit i těch větších. „Víc řešíme dluhy u zdravotní pojišťovny nebo na obecních nájmech. A jsou to zkrátka vyšší částky.

Víc než dřív se dluhoví poradci po celé republice setkávají se složitými případy. Také proto mají pravidelné video porady.

„Moc díky, že se touto agendou zabýváte, že o tom přemýšlíte. A poslední informace nakonec, je opravdu zapotřebí, aby dopis pro exekutora odešel do 15. listopadu. Bude-li později, exekutor má patnáctidenní lhůtu a už tu odpověď nemusíte dostat, připomíná na závěr zatím poslední porady ostatním Daniel Hůle, vedoucí programu dluhového poradenství Člověka v tísni.

Čtěte také

Na Help linku této organizace zavolalo kvůli oddlužení od začátku září přes pět tisíc lidí, to je o zhruba pětinu víc, než při Milostivém létu 1.

Jak ale připomíná koordinátorka Renata Bořkovcová, přibývá těch, kteří nemají peníze ani na zaplacení základního dluhu. „Lidem teď zůstávají dluhy s vyššími jistinami. V řádech několika desítek tisíc korun, a lidé, i s ohledem na probíhající inflaci a rostoucí ceny, nejsou schopni tak vysokou částku našetřit a zaplatit.

Některým dlužníkům pomůže organizace Člověk v tísni prostřednictvím veřejné sbírky. Na jejím účtu jsou momentálně bezmála tři miliony, osm set tisíc korun.

Spustit audio

Související