Lidé si teď rozmyslí, jestli nahlásí korupci, obává se Karel Randák po soudu v kauze Opencard

25. únor 2014

Městský soud v Praze v pondělí vynesl rozsudky v kauze Opencard. Pětice magistrátních úředníků dostala podmíněné tresty v délce od jednoho roku do tří let.

Podle soudu v roce 2006 ovlivnili podmínky výběrového řízení a zvýhodnili nadlimitní nabídku firmy Haguess. Praze tím údajně způsobili škodu ve výši 20 milionů korun.

Vůči nepravomocným trestům se obžalovaní mohou odvolat.

Odsouzen byl také Jiří Chytil, který na kauzu upozornil. Soudce mu udělil dvouletý podmíněný trest a musí zaplatit 300 tisíc korun.

„Zdá se, že ani soud zřejmě na popud státního zástupce nepřihlédl k tomu, že pan Chytil v letech 2009 a 2010 celkem významně spolupracoval s policií, byť se státní zástupkyně pokouší ve své obžalobě tento podíl bagatelizovat. My jsme přesvědčeni o tom, že role pana Chytila v objasnění případu byla poměrně zásadní, protože bez jeho pomoci by se policie dále v zásadě nedostala,“ řekl Českému rozhlasu Plus člen správní rady Nadačního fondu proti korupci Karel Randák.

Kauza opencard

Randák míní, že ochota nahlásit korupční jednání klesne: „Kdokoliv si nyní velmi pečlivě rozmyslí, zda bude chtít něco podobného do budoucna ohlásit.“

Whistlebloweři, tedy ti, kdo policii upozorní na neetické nebo nezákonné praktiky na pracovišti, nejsou v České republice právně chráněni.

„Hrozí jim ztráta zaměstnání, jak o něj přišel pan Chytil. Z mého pohledu je nejfatálnější ta záležitost, že policie slíbila panu Chytilovi roli utajeného svědka, a pak svoje slovo nedodržela. Byť na druhé straně je pravda, že to od nich měl chtít písemně,“ uzavřel člen správní rady Nadačního fondu proti korupci.

autoři: mvo , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.