Lidé se mohou dožít až 140 let, říká gerontoložka. Stálo by to ale ještě za to?

29. listopad 2017

Před 95 lety byla prvně uvedena hra Věc Makropulos. Karel Čapek si v ní pohrává s tématem dlouhověkosti a prodlužování života. Ač byl sám velký vizionář, asi by byl překvapen tím, jak naléhavě se otázka prodlužování života týká dnešní doby. Rodí se málo dětí a společnost stárne. Délka dožití je u žen 82 a u mužů 76 let a stále se zvyšuje. „Každý rok je to v celé Evropě přibližně o 3 měsíce. Odhadovaná hranice u člověka jako živočišného druhu je okolo 120 let,“ říká gerontoložka Eva Topinková.

Ty nejoptimističtější odhady prý hovoří dokonce o 140 letech, takové délky života je ale možné dosáhnout jen v optimálním prostředí a s ideální genetickou výbavou. Lidstvo také sice dokázalo téměř vymýtit infekční onemocnění a zlepšuje se i léčba kardiovaskulárních chorob, hlavní překážkou jsou ale nyní onkologická a neurodegenerativní onemocnění.

„Mottem současné medicíny je přidat život do let a nikoli léta k životu. Záleží i na pacientovi, protože dnes je to o sdílených rozhodnutích. Medicína se snaží přidávat kvalitní léta, ale ne vždy se to daří,“ přiznává přednostka geriatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK. Podívejte se na celý rozhovor na videu:

autor: jpr
Spustit audio