Lidé na Ústecku už nesmí čerpat vodu k zalévání z potoků a řek. Hrozí jim pokuta až 100 tisíc korun

30. červenec 2019 08:46

Na většině území Ústeckého kraje platí zákaz čerpání vody z potoků a řek. Kvůli suchu ho vydávají jednotlivé magistráty. Ode dneška nesmí lidé čerpat vodu na Ústecku, 29. července zákaz vyhlásili v Děčíně.

Na Ústecku zákaz platí pro 23 obcí. Jde například o Dolní Zálezly, Libouchec, Povrly, Přestanov, Velké Březno nebo samotné Ústí nad Labem.

Lidé z potoků a řek nesmí čerpat vodu třeba na zalévání zahrad, napouštění bazénů a nádrží nebo mytí aut, a to až do 31. října.

Na Děčínsku omezení platí pro 23 toků včetně Ploučnice a Kamenice, a to až do odvolání. Dodržování nařízení budou úředníci kontrolovat, za jeho porušení můžou uložit pokutu až 100 tisíc korun.

Zákaz čerpání vody se zřejmě bude dál rozšiřovat

Podle tabulek a map Povodí Ohře je nejlepší situace asi na Teplicku, kde se zatím nesmí brát voda jen Milešovského potoka a na Litoměřicku a Mostecku, kde ještě žádní omezení neplatí.

Voda je zatím taky v potocích v Krušných horách. To se ale může brzo změnit, protože na řadě míst už se pracovníci povodí obrátili na příslušné vodoprávní úřady.

Zákaz odběru povrchových vod naopak už nějakou dobu musí respektovat lidé na Chomutovsku, Lounsku nebo Žatecku. Podrobný seznam můžou zájemci najít na internetových stránkách Povodí Ohře.

Úřady zákaz vyhlašují kvůli živočichům, kteří ve vodních tocích žijí – hladina potoků a řek je kvůli suchu už tak dost nízká, a pokud by se z nich voda ještě čerpala, mohli by uhynout.

Spustit audio

Související