Lidé budou kouřit stejně. E-cigareta je alespoň míň škodlivá, tvrdí obhájce vapingu

25. prosinec 2019

Mezi mladistvými jsou stále oblíbenější e-cigarety. Podle průzkumů je vyzkoušelo 40 % šestnáctiletých a pravidelně tzv. vapuje 17 % z nich. Kuřáků a kuřaček klasických cigaret ubývá. Je to dobře, nebo ne? 

„To, že někteří mladiství zvolí e-cigaretu, není úplně špatně. Nejlíp by bylo, aby nekouřili vůbec, ale jestli si už vyberou méně škodlivou variantu, tak to nepovažuji jen za negativní signál,“ říká v pořadu Pro a proti prezident Komory elektronického kouření Robert Hrdlička. 

Čtěte také

Podle průzkumů poklesl v roce 2017 počet kuřáků na 25 %, v roce 2018 zas ale stoupl, a to na 28 %. Takže kuřáků je za poslední roky pořád víceméně stejně. Je to nemoc, je to závislost na nikotinu... Nakonec se naučí kouřit asi 27 % mladistvých. My s tím musíme umět pracovat. Není to dobré, aby kouřili nebo vapovali, ale je to realita.“

Když si do skleničky místo koly nalijete benzín, tak to v pořádku není. Sice můžeme skleničky zakázat, co se tím ale vyřeší?
Robert Hrdlička

Prostřednictvím e-cigarety jde užívat nejrůznější látky. „Klasické liquidy jsou na trhu už 14 let. Za poslední roky se ale objevily nové produkty, tzv. olejové substance. Obsahují THC nebo CBD... a tento olej si můžete nakapat i do e-liquidu… To je celosvětový problém a měla by ho řešit naše státní správa.“ 

„Za dobu, kdy je e-cigareta na trhu, zemřelo v Česku na následky kouření 200 tisíc lidí. My ale jen řešíme, jestli umožnit (nebo znemožnit) přístup k něčemu, co škodí méně... Když už kuřáci musejí kouřit, tak jim aspoň dejme něco, co jim škodí méně,“ navrhuje Hrdlička.

E-cigarety mají svá rizika

„Elektronické cigarety jsou primárně určeny těm, co chtějí přestat kouřit klasický a extrémně rizikový spalovaný tabák. Celosvětová doporučení jsou v tom smyslu, že ti, kteří ještě nekouří, by neměli ani vapovat,“ dodává Kamila Zvolská z Centra léčby závislosti na tabáku III. Interní kliniky VFN Praha.

Elektronická cigareta byla vyvinuta a patentována v Číně (2006). Zařízení vytváří aerosol podobný cigaretovému kouři zahřátím kapalné náplně komerčně nazývané e-liquid. Tento aerosol pak uživatel elektronické cigarety vtahuje do plic a vydechuje.

Procento uživatelů elektronických cigaret je u nás v posledních letech stabilní a pohybuje se kolem 5 %. „Jsou ale státy, které zakázaly ochucování elektronických cigaret právě proto, aby je nezačali vapovat mladiství. To hned odradilo kuřáky klasických cigaret, kteří chtějí přestat.“

Sice vzniká Národní plán na kontrolu tabáku, ale jsou země, které jsou mnohem dál. Mluví se o tzv. end game (konec hry), a to třeba ve Finsku nebo Irsku. Plánují prevalenci kouření klasických cigaret pod 5 %. Zvyšování cen cigaret ale není kontrola tabáku, je to spíš lepení rozpočtu.
Kamila Zvolská

Lékařka připomíná, že elektronické cigarety nesou riziko prohloubení závislosti. „Ale jejich výhody jsou nesporné. Je tam 95% snížení zdravotního rizika, a to v porovnání s klasickými cigaretami.“ 

„E-cigarety sice nepatří k hlavní léčbě při odvykání kouření, tou je náhradní nikotinová terapie a léky, ale ve Velké Británii mají výborné zkušenosti. Doporučují těm, kteří chtějí přestat a nedaří se jim, aby používali elektronické cigarety,“ dodává Zvolská.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Pro a Proti. Ptala se Veronika Sedláčková.

autoři: Veronika Sedláčková , Ondřej Čihák

Související