Lída Rakušanová: Prvenství pro německé investory na podmínku

14. duben 2015

Nejprve dobrá zpráva: co do oblíbenosti u německých investorů se ze zemí ve střední a východní Evropě dostala Česká republika po dvou letech opět na první místo.

To úspěšně obhajovala řadu let, než ji předloni předstihlo Polsko, a loni se o prvenství dělila se Slovenskem.

Jak vyplývá z letošního průzkumu, jehož výsledky v úterý oznámila česko-německá průmyslová a obchodní komora, investovalo by teď v Česku dokonce rekordních 92 % německých firem.

Ty, které zde působí, hodnotí své ekonomické vyhlídky do budoucna optimisticky, plánují zvýšení investic, chtějí přijímat nové pracovníky a mnohé se chystají i na zvýšení zaměstnaneckých platů o 3 až 8 %.

A teď ta špatná zpráva: kromě korupce a neprůhlednosti při zadávání veřejných zakázek si zahraniční zaměstnavatelé už tradičně stěžují především na to, že kvalifikované zaměstnance tady nemají kde brát.

Čtěte také

Systém zdejšího učňovského školství je podle nich beznadějně zastaralý a snaha reformovat ho se zatím omezuje spíš na verbální cvičení než na konkrétní kroky.

Letos v červnu sice doběhne pilotní projekt „Pospolu“, jehož cílem je propojit firmy s odbornými školami, a umožnit tak studentům podstatně víc praktické výuky přímo v provozech místo v chráněných dílnách učilišť, ale jeho případné uvedení do praxe bude zřejmě trvat roky.

Logo

Mezitím ovšem české ekonomice ujíždí vlak, protože průmyslová výroba se dneska digitalizuje tak rychle, že s tím stěží stačí držet krok i země, jako je Německo nebo Rakousko, kde odborné vzdělávání, orientované na praxi, dávno funguje.

Pod tímto zorným úhlem dostává pověst České republiky coby atraktivní lokality pro investory vážné trhliny.

Ano, ještě se zdá být všechno v pořádku. Když však mluví zahraniční firmy o zvyšování investic, mohou mít například na mysli investice do automatizace provozů, a nikoli do rozšiřování výroby jako takové.

Nebo mohou uvažovat o přeložení té části výroby, která vyžaduje nepříliš kvalifikovanou práci, do zemí s nižšími mzdovými náklady než je ČR.

Jinými slovy, pod současnými vavříny doutná rozbuška. A může vybuchnout dřív, než se nadějeme.

Spustit audio