Lída Rakušanová: Europarlament má katastrofální image. Co s tím?

20. květen 2014

Ani ne každý třetí volič šel v ČR k posledním volbám do Evropského parlamentu. A že to bude v neděli o moc lepší, s tím nepočítají ani optimistické odhady volební účasti.

Horší ovšem je, že líp hned tak nebude. I nastupující voličská generace totiž vidí europarlament spíš jako luxusní „zašívárnu“ než jako místo, kde se rozhoduje o věcech, ovlivňujících jejich životy.

Vyplynulo to z literární soutěže pro středoškoláky k eurovolbám a k 10. výročí vstupu do Unie, kterou pořádaly regionální Deníky ve spolupráci se zastoupením Evropské komise a Úřadem vlády.

Soutěžních příspěvků se sešlo celkem 539 a autoři většiny z nich měli o europoslancích jasno: berou nehorázné platy za práci, kterou nelze kontrolovat, a o jejíž výsledcích se zdejší veřejnost dovídá výhradně jen v negativních souvislostech. Na jednáních buď spí, nebo schvalují nesmyslné směrnice, šikanující domácí obyvatelstvo.

A ještě ke všemu se i s celým úřednickým aparátem přesouvají měsíc co měsíc mezi Štrasburkem a Bruselem, což stojí obrovské peníze, zatímco doma v Česku vláda šetří i tam, kde nemůže.

Čtěte také

Jen ojediněle se mezi názory tohoto druhu objevily i pozitivní hlasy, uznávající, že europoslanci nejsou zbyteční, a že mají naopak velkou zodpovědnost, protože evropská legislativa se čím dál tím víc promítá do zákonodárství členských zemí.

Evropský parlament

Všechny tyto příspěvky měly ovšem jedno společné: jejich autoři mluvili z vlastní zkušenosti, protože byli v evropském parlamentu na návštěvě a případně si mohli v simulovaných jednáních i vyzkoušet, jak europoslanci pracují v reálu.

Že by se v Bruselu takto vystřídaly všechny školní třídy v republice, je ovšem iluzorní. Jedno východisko přesto existuje a trefně ho formuloval Bohdan Jůza z gymnázia v Ústí nad Orlicí, když napsal: „Kdybych se měl já vcítit do kůže europoslance, rozhodně bych se snažil změnit názor obyvatel naší republiky na sebe a na své kolegy. Pokusil bych se zviditelnit svou práci, dokázat její význam a získat si důvěru v domovské zemi.“

Dodejme, že jestli má mít boj za národní zájmy, který nám všichni kandidáti do europarlamentu ze svých volebních plakátů tak vehementně slibují, nějaký konkrétní význam, pak je to právě ten, který formuloval gymnazista z Ústí nad Orlicí.

A ještě poznámka pod čarou: všech 539 příspěvků do středoškolské literární soutěže najdete na webu www.denik.cz/naseevropa.

Spustit audio