Libyjský terorista odsouzen na doživotí

31. leden 2001

Skotský soud ve středu vynesl rozsudek nad libyjským teroristou, Abdelem Bassetem Alim al-Megrahim, odpovědným za známou leteckou katastrofu nad městečkem Lockerbie. Odsoudil ho na doživotí s možností propuštění nejdříve po 20 letech.

Teroristický útok na letadlo americké společnosti PAN AM, jež se v roce 1988 zřítilo nad skotským městem Lockerbie, vyvolal svoho času obrovské pobouření. Rozhořčena jím byla nejen Británie, kde se tato katastrofa stala, a Spojené státy, neboť většina cestujících na palubě letadla byli Američané, ale celá západní veřejnost. Tehdejší britská ministerská předsedkyně Margareta Thatcherová se okamžitě dostavila na místo katastrofy, aby se na vlastní oči seznámila s otřesnými fakty a slibovala, že viníci tohoto krutého teroristické činu budou dopadeni a neujdou trestu. Měli na svědomí 270 zcela nevinný lidí.

Vyšetřování pak také jasně prokázalo, že nešlo o nějakou náhodu či nehodu, kdy by se z nějakých technických příčin zřítilo letadlo, ale o dobře připravený a záměrný teroristický útok: na palubě letadla vybuchla načasovaná bomba a stopy dalšího policejního vyšetřování vedly do Libye. Ta ovšem dlouho odmítala s vyšetřovateli spolupracovat a teprve v dubnu roku 1999 vydala k soudu dva podezřelé, zaměstnance lybiských aerolinií.

Jeden z nich byl nyní uznán vinným a odsouzen na doživotí, zatímco druhému vina prokázána nebyla a bude propuštěn.

Tříčlenný zvláštní tribunál skotských soudců, kteří se téměř dva roky zabývali případem tohoto teroristického útoku ve speciálně zřízené soudní budově v Holandsku, vyslechl celkem 235 svědků a shromáždil důkazy na více než 10 tisících stranách spisu.

Skutečnost, že se nakonec, po mnohaleté námaze, přece jen podařilo nalézt viníka a dovést případ až ke spravedlivému soudnímu rozsudku, se samozřejmě v západní světě považuje za obrovský úspěch. Náměstek amerického generálního prokurátora Bob Müller k tomu například řekl:

"Jsem potěšen tím, že práce skotské policie a americké FBI se ukázala správná - že se nám podařilo identifikovat osobu, která je zodpovědná za vraždu 270 lidí."

Uspokojení nad rozsudkem vyjádřila i většina politiků, včetně britského ministerského předsedy Tonyho Blaira a nového amerického prezidenta George Bushe.

Podobné pocity vyjádřil i bratr jedné z obětí katastrofy, Američan Bert Ammerman, který řekl:

"Dnes se nám dostalo určité spravedlnosti. Jedno individuum, doufejme, stráví zbytek svého přirozeného života ve Skotsku za mřížemi."

Ammerman ale podotkl, že útok na americké letadlo v Lockerbie byl státem sponsorovaný čin terorismu a že odsouzený Libyjec musel být agentem libyjské tajné služby. Něco takového nemohl spáchat sám. Takže skutečnou vinu za vraždy 270 nevinných obětí této katastrofy nese osobně libyjský vůdce Kadáfí a ten zřejmě nikdy odsouzen nebude.

Západní státy ovšem chtějí naléhat na Libyi, aby přijala odpovědnost za to, co se stalo a aby vyplatila pozůstalým obětí alespoň finanční odškodnění. Nároky na kompenzace se odhadují nejméně na 700 milionů dolarů.

Libye prozatím oznámila, že soudní verdit respektuje a vyzvala Radu bezpečnosti OSN ke zrušení všech hospodářských sankcí, namířených proti Libyi.

Na základě rezoluce OSN mají být po vynesení rozsudku skutečně zrušeny hospodářské sankce proti Libyi, uvalené v roce 1992 a pozastavené v roce 1999, když Libye vydala oba podezřelé k soudu.

Mluvčí Bílého domu potvrdil, že sankce přestanou platit, jakmile Libye uzná svou odpovědnost a bude ochotna vyplatit rodinným příslušníkům obětí finanční odškodnění.

ČRo 6 / RSE 31. ledna 2001 rse@cro.cz

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.