Libor Dvořák: „Zrušme diplomatické vztahy!“ požadovali manifestanti před budovou ruské ambasády v Kyjevě

16. červen 2014

„Zrušme diplomatické vztahy!“ požadovali manifestanti před budovou, na niž kromě syrových vajec, ale i kamenů údajně létaly i Molotovovy koktejly. Představitelé demonstrujících se v doprovodu novinářů dostali až ke druhému tajemníkovi velvyslanectví Igoru Šapovalovovi.

Jejich hlavním požadavkem přitom bylo, aby Moskva poskytla odpovídající komentář k sestřelení ukrajinského transportního letounu v Luhaňsku. Ruský diplomat slíbil, že požadavky manifestantů bude své vládě v Moskvě tlumočit. Na výzvu, aby ruští diplomaté budovu ambasády opustili, nijak nereagoval.

Zajímavá byla odezva sdružení a organizací kolem kyjevského Majdanu. Tato uskupení prohlásila, že podobné akce (a připomeňme možná ještě, že účastníci této divoké akce mimo jiné strhli ze stožáru ruskou státní vlajku a tabulku s nápisem Velvyslanectví Ruské federace na Ukrajině přetřeli žlutou a modrou, tedy barvami ukrajinské vlajky) hodně připomínají provokaci a jsou spíše v zájmu strany napadené, která tak může poukazovat na to, že v Kyjevě se porušují základní ustanovení Vídeňské konvence o nedotknutelnosti diplomatických misí z roku 1963.

Čtěte také

Asi nejtěžšího faux pas se ale dopustil úřadující ministr zahraničí Ukrajiny Andrij Deščycja. Ten sem společně s ministrem vnitra Arsenem Avakovem podle vlastních slov dorazil proto, aby zabránil útoku na ambasádu.

V hektické atmosféře údajně spontánního protestu však začal společně s demonstranty vykřikovat protiruské invektivy – včetně velmi vulgárního spílání ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Lidsky sice možná pochopitelné, ale diplomaticky, navíc před televizními kamerami, naprosto nepřijatelné – a zmíněná scéna už druhý den obíhá celý svět na youtubu.

„Zrušme diplomatické vztahy!“ požadovali manifestanti před budovou, na niž kromě syrových vajec, ale i kamenů údajně létaly i Molotovovy koktejly

Rusko se pokusilo vyvolat odsuzující reakci RB OSN a OBSE, ale svého nedosáhlo. A tak celý skandál zřejmě nejmoudřeji zažehnal nový ukrajinský prezident Petro Porošenko: ten prohlásil, že také on chování šéfa ukrajinské diplomacie akceptovat nemůže a dal jasně na srozuměnou, že Deščycja bude co nevidět nahrazen někým z jeho blízkého okolí.

Nejzajímavější, ale velmi obtížné by bylo samozřejmě zjistit, kdo za touto akcí stojí – v zájmu těžce zkoušené Ukrajiny totiž rozhodně nebyla.

autor: ldo
Spustit audio