Libor Dvořák: Zákon zakazující propagaci homosexuality v Rusku vyvolává kritiku

17. srpen 2013

Podle prezidenta Putina, který zřejmě tak prudkou a jednoznačnou odezvu na zmíněný zákon nečekal, „práva žádného homosexuála nejsou ohrožena“, protože tato právní norma je určena především „na ochranu dětí“.

Sami ruští homosexuálové jsou však jiného názoru: poukazují na tio, že znění této právní normy je příliš mlhavé a rozplývavé a že nakonec lze za útok na obecnou morálku a především dětskou psýchu považovat třeba už úpár téhož pohlaví, který se na ulici drží za ruce…

Právě proto je ostatně tak nesmlouvavá reakce světa, který nový ruský zákon jednoznačně chápe jako diskriminační a mimochodem také ohrožující i zahraniční gaye, kteří do Ruska přijednou za prací či třeba jen jako turisté. Podle toho také vypadají protesty, jichž jsme v minulých dnech byli svědky nejen v Evropě, ale i a oceánem.

Ve Stockholmu gayští aktivisté přemalovali přechod před ruskou ambasádou do barev duhy, což je celosvětový symbol homosexuálního hnutí. Důvodem k tomuto kroku se stal fakt, že velvyslanectví odmítlo vyvěsit během gay-přehlídky, která se ve městě konala. Mimochodem, zastupitelské úřady niných zemí tyto vlajky vztyčily. V belgických Antwerpách stovky gayů a lesbiček přišly před ruský konzulát pod heslem Rusku s láskou a protest proti prezidentu Putinovi vyjádřili upřímnými vzájemnými polibky. A konečně omladina v New Yorku vyzývá k bojkotu ruské vodky. Tu teď odmítají prodávat četné bary po celém světě, tekže k protestům proti jednoznačně diskriminačnímu antigayskému zákonu v Rusku se podle německého Sternu připojil i výrobcé slavné Stoličné…

Ruské úřady jsou tímto vývojem událostí jednoznačně zaskočeny a největším strašákem jsou po Kreml již zmiňované výzvy k bojkotu zimní olympiády, na jejíž přípravu už padlo přes 50 miliard dolarů. Faktem ovšem je, že jsou to právě ruská nejvyšší místa, která takovouto zákonodárnou iniciativou celou beztak homofobní ruskou společnost inspirují k ještě větší nevraživosti proti sexuálně odlišným spoluobčanům. Je to zkrátka jen další krok na cestě k vypěstování všeobecné nenávisti a xenofobie vůči všemu, co jakýkoli způsobem odporuje psychologii starých zlatých sovětských časů, kdy byla homosexualita hodnocena jako trestný čin. Inu – postsovětský putinismus opět v akci.

autor: ldo
Spustit audio