Libor Dvořák: Z Moskvy se ozvaly další hrozby ukrajinským směrem

23. duben 2014

„Útok na ruské občany je útok proti Ruské federaci, a těmto občanům musí být pomoženo i vojensky,“ prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ve velkém televizním rozhovoru, a přinutil tak celý svět, aby se znovu zamyslel, zda má smysl s Ruskem uzavírat nějaké dohody, nejnověji typu té ženevské z minulého čtvrtka.

Lavrov se ozval bezesporu hlavně proto, že krátce předtím ukrajinská vláda oznámila, že příměří na východě země skončilo a ozbrojenci budou „eliminováni“ v nejbližších dnech. Obnovení „protiteroristické operace“ nařídil úřadující prezident Oleksandr Turčynov a bezpečnostní složky mají zahájit „rezolutní kroky“ s cílem ochránit obyvatele východoukrajinských regionů před „teroristy“.

Na východě Ukrajiny mezitím zahajuje kontrolní činnost civilní a vojenská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Oba týmy chtějí shromažďovat informace o situaci v pohraničních oblastech a o stavech a pohybech ukrajinských ozbrojených sil.

Civilní mise už v úterý vedla údajně „užitečné a konstruktivní“ jednání se vzbouřenci v Doněcku. Což je docela nadějeplná zpráva, protože podobná jednání nakonec asi budou užitečnější než bezzubé akce ukrajinské ústřední moci, jejíž vojáci v minulém týdnu přišli o šest obrněných transportérů.

Dosavadní průběh tzv. protiseparatistické a protiteroristické akce totiž ukazuje, že centrální kyjevské úřady jsou v souboji s východoukrajinskými separatisty, evidentně podporovanými Moskvou, opravdu dost nemohoucí.

Čtěte také

Moskva v každém případě vydává signály dosti protichůdné: prezident Putin ve svém televizním zjevení se lidu doslova řekl, že by mandátu Rady federace, tedy ruského senátu, využil nerad. Jeho ministr zahraničí Lavrov na závěr velikonočního víkendu naopak řekl, že žádost samozvaného slavjanského starosty Ponomarjova o vojenskou či alespoň materiální zbraňovou pomoc „staví Rusko do obtížné situace“. Dnes tedy vyložil, jak by ta pomoc mohla vypadat. Že by nějak překvapil, se rozhodně říct nedá.

Podrobná analýza listu Daily Telegraph ruský postup líčí poměrně přesně: imperiálních cílů, typických pro 19. století, se dosahuje metodami vlastními století 21.

Časy nemotorných vševojskových invazí typu té čečenské před 20 lety jsou pryč a je tu moderní postup za pomoci málo početných, ale špičkově vycvičených komand, kombinovaný s hackerskými útoky a brutálními propagandistickými a ideologickými výpady ruských státních médií. Příjemné to není, ale o to víc musíme s podobným postupem počítat.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.