Libor Dvořák: Výbuch na Krymu. Jde o provokaci, nebo protest proti ruskému panování?

17. říjen 2018

Nejméně 19 mrtvých a několik desítek zraněných si podle předběžné bilance vyžádal výbuch ve střední průmyslové škole ve městě Kerč na anektovaném Krymu.

Uvedla to agentura Kryminform s odvoláním na zdravotníky a s ní i další ruská média. Na místě zasahují sanitky, hasiči i policisté.

Týden očima Petra Schwarze: Hrdinové, teroristé a hlupáci

Petr Schwarz

V Afghánistánu zahynuli tři čeští vojáci. Padli do dobře připravené léčky, ve které čekal sebevražedný atentátník teroristů z Talibanu. Na památku padlých znělo v Česku 8 tisíc sirén, uctili ji lidé v ulicích i nejvyšší státní představitelé. Pro rodiny padlých se mezi lidmi vybraly už 4 miliony korun.

Jak se útok vlastně odehrál, není v tuto chvíli úplně jasné. Některá svědectví hovoří o tom, že po budově školy se před explozí mělo pohybovat až několik samopalníků a výbuch neměl být jeden, ale možná až čtyři.

Na druhé straně teorie jednoho útočníka taky má své opodstatnění: Podezřelý z útoku na školu v krymské Kerči patrně spáchal sebevraždu a jednalo se o studenta školy, osmnáctiletého Vladislava Rosljakova. To tvrdil premiér Autonomní republiky Krym Sergej Aksjonov v televizním vysílání zpravodajské stanice Rossija 24. Ruská státem financovaná propagandistická televize Russia Today také mluví o hromadné střelbě v chodbách školy.

Jak to bylo doopravdy, je v tuto chvíli těžké odhadnout. Faktem je, že nálož byla zřejmě hodně silná, protože způsobila destrukci několika zdí a kromě mrtvých a zraněných ruské úřady mluví i o 15 pohřešovaných, kteří mohli zůstat pod troskami. Ruská policie ale pátrá také po plavovlasém chlapci v zelené bundě a světlých džínsách, který se v kritických okamžicích pohyboval kolem školy.

Objednavatelé zločinu

Během dne jsme se dočkali i prvních ruských oficiálních reakcí. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova úřady nevylučují, že se jednalo o teroristický čin a tuto verzi prošetřují.

Obyvatelé Moskvy přinášejí květiny na památku obětí výbuchu v krymském městě Kerč

„Příčinou byl výbuch podomácku vyrobeného výbušného zařízení," řekl novinářům také zástupce velitele Ruské národní gardy Sergej Melikov a dodal, že jednotky na místě zasahují podle pokynů týkajících se likvidace následků teroristického útoku. Soustrast i ochotu pomoci už vyjádřili prezident Putin, předseda Státní domy Volodin a moskevský primátor Sobjanin.

Pokud jde o ruská oficiální místa, jsou tedy první reakce zdrženlivé. Otázkou je, jak se budou vyvíjet další spekulace o možných inspirátorech tohoto hrůzného činu.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

I když zatím nic podobného nezaznělo, jistě také s vědomím, že třeba na amerických školách různé úrovně dochází k vražedným útokům z rukou spolužáka poměrně často a nejednou s ještě strašlivějšími následky, ruským úřadům se mohou nabízet hned dva možní objednavatelé tohoto zločinu: ukrajinské tajné služby, usilující o provokaci, anebo organizace krymských Tatarů, kteří s ruským panováním na krymském poloostrově rozhodně spokojení nejsou.

Pevně doufejme, že podobnému svodu ruská nejvyšší místa nepodlehnou a přinejmenším se pokusí tento případ vyšetřit co nejobjektivněji.

Spustit audio