Libor Dvořák: Vladimír Putin píše 18 hlavám států kvůli dodávkám plynu do Evropy

11. duben 2014

Ukrajině reálně pomáháme jen my, tvrdí Vladimir Putin ve zmíněném dopise, jehož adresáti jsou prakticky výlučně ze zemí, které jsou zčásti, významně nebo dokonce zcela závislé na dodávkách ruského zemního plynu.

V dopisu se doslova říká: „Rusko za poslední čtyři roky subvencovalo ukrajinskou ekonomiku různými sníženími ceny ruského zemního plynu částkou 35,4 mld USD. V prosinci 2013 navíc Ukrajině poskytlo půjčku ve výši 3 mld USD.“

Putin zdůrazňuje, že cena, dohodnutá 19. ledna 2009, platí pevně a její základ se ani jednou neměnil. K tomu, jak píše Putin evropským státníkům, Rusko Ukrajině poskytlo „řadu bezprecedentních slev a výhod“: v této souvislosti připomíná třeba stodolarovou slevu z roku 2010, související s podpisem Charkovských dohod o prodloužení sevastopolské dislokace ruské černomořské flotily do roku 2042.

Co ruský prezident nepřipomíná, je skandální základní cena ruského zemního plynu z počátku roku 2009, která jak známo činila 450 USD. A přirozeně nepřipomíná ani nejnovější cenu této ruské komodity, která se vyšplhala na skoro 500 USD.

Putin ve svém dopisu tvrdí, že krize ukrajinské ekonomiky je do značné míry vyvolána nevyvážeností obchodu této země s EU. Evropská ekonomika podle Putina „využívá Ukrajinu jako zdroj potravinářských surovin, železa a minerálních hnojiv a zároveň jako odbytiště pro vlastní dodávky hotového zboží s vysokou mírou přidané hodnoty“.

Čtěte také

V jistém smyslu má ruský prezident zřejmě pravdu: Evropa je Ukrajině hodně dlužna a i kdyby v této chvíli měla být hospodářská pomoc Ukrajincům sebevětším břemenem, je z evropského pohledu třeba na sebe takovýto úděl vzít.

Vladimir Putin ovšem zapomíná – kromě již zmiňované likvidační ceny vlastního zemního plynu pro Ukrajinu – na jinou věc: veškeré ruské „výhody“ a „slevy“ jsou diktovány nikoli péčí o bratrský národ, s nímž Rusko po staletí skutečně sdílelo společné dějiny, ale Putinovou snahou o vybudování čehosi, co by docela nápadně připomínalo Sovětský svaz. Proto zřejmě ruský prezident tolik běsní, když vidí, že pohltit celou Ukrajinu už se mu prokazatelně nepodaří. Proto hrozí „výjimečnými opatřeními“, která by se v konečném důsledku měla dotknout i zemí, do nichž Putinův dopis právě doputoval.

Tento dokument ovšem dokládá ještě jednu důležitou věc: Rusko v tuto chvíli proti Evropě kromě válečnického železa, nebezpečně harašícího při ukrajinské hranici, jinou zbraň než onen zemní plyn jednoduše nemá. To by si měl uvědomit nejen ruský prezident, ale především Evropané.

autor: ldo
Spustit audio