Libor Dvořák: V Rusku začal proces se známým opozičním předákem a blogerem Alexejem Navalným

18. duben 2013

Když se právník Alexej Navalnyj před několika lety díky svému blogu proslavil jako nesmiřitelný bojovník s ruskou korupcí na nejvyšší úrovni, zkušení mu poměrně rychle začali věštit, že by se mohl stát dalším Michailem Chodorkovským, tedy v podstatě soukromým vězněm Vladimira Putina. Jak se zdá, právě včera se tento scénář začal naplňovat – byť bylo po půlhodině jednání soudu přerušeno a odloženo zatím do 24. dubna.

Podívejme se nejdřív, z čeho je Navalnyj viněn. Jak tvrdí nález Vyšetřovacího výboru Ruské federace, známý právník údajně zorganizoval v podstatě krádež majetku dřevařského podniku Kirovles, a to ve spolčení se šéfem této firmy Vjačeslavem Opalevem a ředitelem Vjatské dřevařské společnosti Petrem Oficerovem. Navalného obhájci si ale lámou hlavu tím, jak může Vyšetřovací výbor mluvit o nějakém tunelování, když Vjatská dřevařská společnost nakoupila od Kirovlesa zboží za 16,8 milionu rublů a na účet Kirovlesa zaslala 13,7 milionu rublů s tím, že zbylých 3,1 milionu rublů je dluhem, řádně uznaným oběma stranami.

Vysvětlení je, zdá se, poměrně snadné: Navalnyj je Putinovu režimu krajně nepohodlný, protože se ho prostě nebojí, a přestože žádný faktický politický vliv nemá, jeho popularita mezi nespokojenými Rusy vytrvale roste. Nu, a protože dnes žádný paragraf 58 o antisovětské činnosti ze sovětských dob už neexistuje, je třeba z politických odpůrců nadělat kriminálníky – tak zní nejjednodušší vysvětlení této právní záhady. Navalnému přitom hrozí až 10 let.

O odklad jednání soudu sice žádali sami Navalného obhájci, ale oni sami se obávají, že státem řízený soud bude sám jednání protahovat nejlépe do letních měsíců, kdy lidé odjedou na dovolenou a na případ se do té doby pozapomene. Na druhé straně zřejmě putinská moc vyvine tlak na to, aby soud s Navalným či třeba řízení s obžalovanými za údajné výtržnosti při loňské květnové demonstraci na moskevském Bolotném náměstí skončily nejpozději do podzimu. Důvod je zřejmý – napřesrok v únoru začne napjatě očekávaná zimní olympiáda v Soči a Putinův režim potřebuje, aby protesty proti případným přísným rozsudkům v takovýchto procesech do té doby postupně utichly. K holmesovskému „jak prosté, drahý Watsone“, dodejme ještě „a jak v tomto koutě světa obvyklé“. Nejde tu totiž o právo, ale výhradně o státní politický zájem, prosazovaný za každou cenu.

autor: ldo
Spustit audio