Libor Dvořák: Rusové jsou s vystoupením Miloše Zemana spokojeni

11. říjen 2017

Česká vláda dnes projednala úterní projev prezidenta Miloše Zemana v Parlamentním shromáždění Rady Evropy.

Celá koalice odmítla jeho postoje, které jsou v rozporu s politikou kabinetu, uvedl na twitteru ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Zeman mimo jiné ruskou anexi ukrajinského Krymu za "fait accompli", tedy hotovou záležitost.

I když Miloš Zeman zřejmě nemá ten pocit, včera ve Štrasburku si takříkajíc naběhl. Zkrátka a dobře – tohle by se hlavě státu dít nemělo. O účinnosti či neúčinnosti západních ekonomických sankcí vůči Rusku si můžeme myslet ledacos, dokonce i to, že nevýhody ze sankcí jsou oboustranné.

A dokonce i to, že režimy podobné tomu Putinovu si s podobným trestem ze strany mezinárodního společenství obvykle docela umějí poradit – viz v posledním době třeba Kubu nebo Írán. Ovšem označit násilný vpád na území jiného státu a připojení tohoto území ke svému za „hotovou věc“, kterou je možné dořešit pytlem zlaťáků, plynovou potrubní poštou nebo pár tankery s ropou – to už je trochu moc.

Však taky ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes ve Štrasburku, aniž Zemana jmenoval, hokynářské návrhy českého prezidenta na uznání krymské anexe výměnou za ruskou ropu a plyn důrazně odmítl a varoval před ústupky vůči Moskvě.

Logo

Blahodárná voda a disonance v EU

Aniž Zemana jmenoval, v projevu na Parlamentním shromáždění Rady Evropy (PSRE) řekl, že "rozhodně odmítá" tvrzení o anexi Krymu jako „fait accompli“ a představy o tom, že lze krizi vyřešit výměnou území za peníze nebo suroviny.

Porošenko dnes ve Štrasburku obvinil Rusko, že nedodržuje své závazky a hrubě porušuje lidská práva. Ruští vojáci jsou stále na ukrajinském území, a to na Krymu i v Donbasu. Upozornil na případy ukrajinských vlastenců vězněných v Rusku, kterých je podle něj víc než stovka.

Protesty ukrajinského prezidenta se po včerejší tvrdé reakci ukrajinské diplomacie daly očekávat, ale možná ještě poučnější by pro vrtošivého pána z Pražského hradu měly být reakce ruských politiků. Našla se samozřejmě část takových, kteří výroky a návrhy prezidenta unijní země považují za faktické uznání ruské anexe Krymského poloostrova.

Kupříkladu šéf zahraničního výboru Rady federace, tedy ruského senátu, Konstantin Kosačov si včera v ruské televizi pochvaloval, že Zeman se nebojí nahlas říkat věci, které si ostatní evropští politici jen myslí – což je tak trochu pravda.

Prezident Miloš Zeman

Jeho zástupce Andrej Klimov však říká, že o nějakých ruských kompenzacích nemůže být řeči, protože to by se za chvíli někdo mohl domáhat finančního vyrovnání za Kalinigradskou oblast, dříve Východní Prusko, nebo za kdysi japonský Sachalin.

Jinak ale mohou být Rusové spokojeni, protože budou Zemanovo včerejší štrasburské vystoupení vnímat jako další projev nepříjemných disonancí v EU, a to je přímo blahodárná voda na jejich mlýn.

autor: ldo
Spustit audio