Libor Dvořák: Rusové dosud v Sýrii neměli sobě rovného soupeře. To se teď mění

7. duben 2017

Za agresi proti suverénnímu státu označil prostřednictvím svého mluvčího ruský prezident Vladimir Putin americký útok na leteckou základnu v Sýrii. „Je to v naprostém rozporu s normami mezinárodního práva a navíc pod smyšlenou záminkou,“ zní reakce ruské hlavy státu.

Na základně nedaleko syrského města Homs je rozmístěna i ruská vojenská technika, ta ale údajně nebyla zasažena.

„Musíme si uvědomit, že Rusové od září roku 2015 neměli v Sýrii konkurenta sobě rovného. Tohle určitě budou pociťovat jako políček, navíc od Donalda Trumpa, do něhož ve druhé polovině loňského roku vkládali velké naděje,“ říká komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák. A to i přesto, že současný americký prezident v minulosti kritizoval svého předchůdce Barracka Obamu, že si na těchto bojištích počínal příliš váhavě.


Ruští vojáci na základně Šajrát byli, ale zatím to vypadá, že žádný z nich není mezi mrtvými. Byli v jiných částech letiště a ruská armáda navíc byla upozorněna, že tato akce přijde.Libor Dvořák

„V pátek dopoledne mluvčí ruského ministerstva zahraničí prohlásila, že Rusko odstupuje od memoranda, které mělo zabránit střetům ruských a amerických letounů a plavidel operujících ve Středozemním moři. Po mém soudu to určitě neznamená, že by teď Rusové začali po Američanech střílet, ale je to v podstatě jediné diplomatické gesto, které se v tuto chvíli nabízelo,“ myslí si komentátor.

Ojedinělý útok?

Úder byl podle prezidenta Trumpa i dalších světových státníků odvetou za úterní chemický útok na syrské město Chán Šajchún, při kterém zemřelo okolo stovky lidí. Rusové ale podle Dvořáka zpochybňují, že by v Sýrii nějaké chemické zbraně vůbec ještě byly.

Čtěte také

„Leckdo si možná vybaví, jak bylo připisováno vlastnictví bakteriologických zbraní Saddámu Husajnovi. Byly důvodem pro jeho svržení, ale pak se tam nenašly. Je to choulostivá věc, ale skoro bych se vsadil, že letadla startující ze základny Šajrát chemické zbraně nesla.“

„Patrně ale šlo – jak tvrdí i světoví a také ruští komentátoři – o tzv. bodový útok na jeden přesně a pečlivě vybraný cíl. V dobách studené války byla podobná taktika dokonale propracovaná a dokonce se tehdy počítalo i s použitím jaderných zbraní,“ vzpomíná Dvořák.

autor: bum
Spustit audio