Libor Dvořák: Rusko se rozhodlo vypravit humanitární konvoj bez povolení ukrajinských úřadů

22. srpen 2014

„Kyjev nepřípustně zdržuje,“ říká prohlášení ruského ministerstva zahraničí v komentáři k tomu, proč se ruské kamazy nakonec rozjely do východoukrajinského Luhanska i bez svolení vlády v Kyjevě.

Jde o krok pragmaticky možná pochopitelný, ale diplomaticky zcela nepřijatelný – tím spíš, že tým ukrajinských celníků, kteří na inkriminovaný přechod dorazili, aby společně s ruskými kolegy náklad prověřili a dvojnásobně zaplombovali, byl jednoduše zajat a eliminován. Není proto divu, že kyjevská vláda toto jednání Moskvy označila za „přímý vpád“.

Zahraniční novináři, kteří konvoj už dva týdny sledují, oznamují, že ruské náklaďáky míří do Luhanska. Tam byl dvoutisícitunový humanitární náklad původně směrován. V tuto chvíli je ovšem otázka, zda skončí na původně dohodnutém překladišti a kdo bude na jeho rozdělování dohlížet.

Čtěte také

Po dnešním kroku moskevských úřadů totiž kamiony nedoprovázejí pracovníci Mezinárodního výboru červeného kříže, ale jen nepočetná skupinka východoukrajinských separatistů. Když si uvědomíme, že konvoj měl původně na Ukrajinu projet přes přechod v Charkovské oblasti, plně kontrolovaný Ukrajinou, ale nakonec zamířil na hranici drženou separatisty, jsou nejhorší obavy zcela na místě.

Ukrajinské úřady při tomto vývoji událostí nad distribucí ruské humanitární pomoci zcela ztrácejí kontrolu: docela dobře by se mohlo stát, že skoro dva tisíce tun materiálu všeho druhu by se nemusely dostat do rukou strádajících prostých občanů Luhanska a případně i Doněcka, jež ničí nejen separatisté, ale i ukrajinská armáda, ale mohly by skončit ve skladech ozbrojeneckých jednotek.

Ruské kamióny KAMAZ s humanitární pomocí zaparkované na poli asi 28 kilometrů od ukrajinských hranic

Na druhé straně je třeba v potaz brát i diplomatické ohledy: zítra bude s ukrajinským prezidentem Porošenkem jednat německá kancléřka Merkelová.

Podle západních analytiků se pokusí svého partnera přimět k tomu, aby se nesnažil zničit své soupeře vojensky, ale poskytl Vladimiru Putinovi možnost z celého dobrodružství vymanévrovat se ctí – pokud to vůbec jde. Západ má totiž pocit, že ruský prezident je zatlačen do kouta a že v této situaci je jeho počínání ještě nevyzpytatelnější než jindy.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.